Известни са победителите в петата Национална изложба биенале Тенец“, посветена

...
Известни са победителите в петата Национална изложба биенале Тенец“, посветена
Коментари Харесай

Вижте победителите от Националната изложба биенале Тенец, посветена на Йордан Радичков

Известни са спечелилите в петата Национална галерия биенале „ Тенец “, отдадена на Йордан Радичков.

Те получиха премиите си на тържествена гала при откриването на изложбата на 6 октомври в Монтана. В експозиционна зала „ Кутловица “ и Художествена изложба „ Кирил Петров “ са подредени определените от журито произведения на 81 създатели.

Наградата в раздел „ Живопис “, където конкуренцията беше най-оспорвана, завоюва проф. Бисера Вълева за творбата си " Потънало място - 2 ". Тя е приключила компетентност „ Стенопис “ в Националната художествена академия, само че по-късно се насочва към живописта. Проф. Вълева преподава в катедра „ Визуални изкуство “ в Софийския университет и в компетентност „ Живопис “ в Националната художествена академия. Преминала е през креативен специализации в Париж – Франци, Барселона - Испания, Швандорф – Германия, Ниш – Сърбия, Лисабон - Португалия. Проф. Бисера Вълева има над 45 независими изложения в страната и чужбина, както и голям брой влиятелни награди.

Награда в размер на 1000 лева в раздел “Графика ” завоюва Станислав Божанков от Кюстендил за " Яйце - II ". Той е приключил магистратура в региона на графиката в Академията за изящни изкуства - Краков, Полша. Работи в региона на живописта, рисунката и графиката. Участвал е в към 400 влиятелни интернационалните изложения, биеналета, триеналета по целия свят - Линкълн, Маастрихт, Варна, Марибор, Toрoнто, Тайпе, Майданек, Краков, Уимбълдън, Ибиса, Филаделфия, Сеул, Ню Йорк,
Белград, Любляна, Истанбул, Милано, Болоня. Носител е на 23 интернационалните награди, оценки и дипломи. Творбите му са в частни сбирки и музеи за изтънчено изкуство в над 40 страни.

Наградата в раздел “Скулптура ” беше присъдена на Милен Каменов от Враца. Той приключил компетентност „ Скулптура “ във Великотърновския университет. Участвал е в десетки изложения и има осъществени монументални произведения в страната и зад граница – в Съединени американски щати, Франция и Германия. Милен Каменов получи плакет, почетен диплом и паричната сума от 2000 лева

„ Владишки скиптър “ на Красимир Кънев от Монтана бе отличен в раздел “Приложни изкуства ”. Роден в Троян, израснал в София, създателят твърди, че изкуството е негово занимание, само че на художественото равнище на творбите му могат да завидят и най-изявените експерти. Съвършенството на миниатюрите му с древен подиуми, гравирани върху кост, и апликирани върху горната част на владишкия скиптър, впечатли журито.

Наградата за млад създател /до 30 години/ завоюва Миглена Александрова за пластиката „ Логач “ (месинг и дърво). Тя е от с. Сливовик, Община Медковец. Възпитаничка е на Петър Григоров от Обединена школа по изкуствата „ Добри Христов “ – Монтана и на компетентност „ Метал “ в Националната художествена академия. Тя получи плакет от Община Монтана и парична награда в размер от 1000 лева, обезпечена от доцент Борислав Великов – ръководител на съдружие „ Приятели на Радичков ”.

Траяна Панайотова от Ямбол получи влиятелната Награда на СБХ за триптиха си „ Следи от януари “. Тя бе връчена от ръководителя на креативния съюз Любен Генов. Младата художничка е бакалавър по изящни изкуства с направление „ Скулптура “ от Великотърновския университет и магистър по педагогика на изобразителното изкуство. Следвала е във факултета за изящни изкуства в Лисабонския университет по стратегия „ Еразъм “.Носител е на редица оценки, измежду които Награда за статуя от 3-ти Конкурс „ Национални награди Алианц България ” - Бургас; Първа премия от Национална галерия колаж - Пловдив; Награда за млад балкански художник от „ Остен ” - Скопие, Македония; Награда за статуя от Национална галерия конкурс за живопис и статуя на изложба „ Райко Алексиев ” - София; номинация за интернационална премия „ Валтер Кошатцки ”, Музей за съвременно изкуство MUMOK, Виена, Австрия.

Победителите в тазгодишното издание на биеналето дефинира жури с ръководител пловдивския художник Вълчан Петров. То селектира 154 творби на изкуството от показаните общо 308. За първи път в изложбата са включени и произведения на членове на журито. В изложба „ Кутловица “ на бул. „ Трети март “ 64 са показани графиките на Бранко Николов, който живее и твори сред два града София и Ниш, само че е роден в Цариброд, а в ХГ „ Кирил Петров “ са произведения на Дончо Планински и Красимир Кръстев.

Националната галерия биенале „ Тенец “ се провежда Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници. Биеналето беше осъществено взаимно с Художествена изложба „ Кирил Петров “ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, и Дружеството на художниците „ Тенец ”. То е отдадено на Йордан Радичков и цели да разпространява неговото творчество. Докосването до необхватния му гений обогатява всеки, а претворяването на литературното му завещание с изразните средства на изобразителното изкуство е същинско предизвикателство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР