Известната журналистка Кристина Патрашкова, която повече от 12 години бе

...
Известната журналистка Кристина Патрашкова, която повече от 12 години бе
Коментари Харесай

Кристина Патрашкова: Защо се разделих с Алексей Петров

Известната журналистка Кристина Патрашкова, която повече от 12 години бе основен редактор на седмичника „ Галерия “ – вестник, нееднозначно свързван с Алексей Петров, описа за връзките си с някогашната барета и консултант в ДАНС. В дълъг материал, оповестен в новия брой на в. „ Филтър “, който тя основа предходната година, Патрашкова призна, че си е тръгнала от „ Галерия “, откакто Трактора почнал да прави опити да въздейства върху редкционната политика на вестника и да поръчва материали. Предлагаме къс фрагмент от текста й. Пълният вид може да прочетете във в. „ Филтър “, който е в продажба от през днешния ден.

Кристина Патрашкова и Алексей Петров през 2009 година, малко откакто Патрашкова е направила едно от първите изявленията с него

Седмичникът „ Галерия “ е вестникът, който постоянно е бил свързван с Алексей Петров. Той в действителност потегли с върнат заем от застрахователната компания „ Лев корпорация “. През годините Петров не е давал и стотинка за изданието.

По времето, когато бе в ареста, вестникът направи доста, с цел да бъде оневинен. Тогава целият екип бе уверен, че Петров не е индивидът, за който приказват очевидците в правосъдната зала. Самият той не се е намесвал в публицистичната политика. Видимо обаче беше удовлетворен, че хората считат, че вестникът е негов. Мнозина му звъняха, с цел да се оплакват от разнообразни изявления. Той постоянно твърдеше, че няма нищо общо, само че се ласкаеше, че за мнозина „ Галерия “ е негово творение. Медийното оръжие в никакъв случай не е за занемаряване.

Нещата се трансформираха преди към 2 години. Алексей Петров стартира да се обажда по телефона и да пита кой е поръчал даден текст. Дори намекваше, че някой може да заплаща за избрани разработки. Тонът му стана корав и нетърпящ възражения. Заяви, че желае да знае какво се разгласява в изданието. Да бъде даже осведомен какво ще излезе на първа страница. Намекваше, че има връзка с хора от „ Продължаваме Промяната “, а като че ли изданието е ориентирано против тях. Чувал го от доста хора.

Кристина Патрашкова и Алексей Петров на коктейл през 2009 година

Подобна рекламация за мен бе неуместна и опонираше на всевъзможни журналистически правила. Явно това е била първата стъпка за пробутване на негови хрумвания в изданието.

Проведохме няколко извънредно остри диалога, а това не бе елементарно. Алексей Петров не търпеше възражения. Ставаше нападателен и ядовит. В този миг като че ли започнах да виждам различен човек. Това не бе съвършената барета, авторитетният учител, сполучливият предприемач. Поведението му започваше да става някак силово.

В този миг взех решение да си потегли. Последва ме целият екип. Така през февруари 2022 година създадохме вестник „ Филтър “, който през днешния ден е едно от най-сериозните издания и към този момент е марка на пазара.

За последно се срещнах с Алексей Петров през декември предходната година. Той самичък ми се обади, а на срещата участва и Недялко Недялков, с който резервираха другарски връзки до последно. Извини се по собствен метод за отношението си в последно време. Похвали „ Филтър “. А най-после ми подари бутилка скъпо уиски.

И по този начин до 16 август, когато бе погубен в полите на Витоша.

***

През последните месеци обмислях да му се обадя и да му предложа да отговори на 100 въпроса от известна графа на вестник „ Филтър “. Два от тях са: „ Как желаете да си отидете от този свят? “и „ Как бихте желали да ви запомнят хората? “. Не съумях да го направя. А отговорите щяха да са забавни.

Така познавах Алексей Петров. Сложна и спорна персона. Човек с качества, само че и с значително демони. Имаше близки, само че и доста врагове. Вярваше, че може да се пребори с всеки от тях. Но те го опровергаха.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР