Извършването на посредническа дейност по наемане на работа е уредено

...
Извършването на посредническа дейност по наемане на работа е уредено
Коментари Харесай

Планира се улесняване на регистрацията в Бюрото по труда

Извършването на посредническа активност по наемане на работа е уредено в Закона за поощряване на заетостта и издадената въз основа на него Наредба за изискванията и реда за осъществяване на посредническа активност по наемане на работа.

Посредническата активност по наемане на работа включва даване в цялост или поотделно на посреднически услуги по информиране и/или консултиране на търсещите работа лица и на работодателите, психическо подкрепяне на търсещите работа лица, ориентиране към образование на възрастни, ориентиране и подкрепяне за започване на работа, в това число в друго обитаемо място в страната или в други страни. Тази дейност се показва в оказване подпомагане на търсещите работа лица и на работодателите, предлагащи работни места, за подписване на контракт за наемане на работа.

От началото на тази 2023 година Министерството на труда и обществената политика образува междуведомствена работна група за създаване на нов Закон за поощряване на заетостта, която не е завършила своята работа. Какви са значимите планувани промени на законодателството, свързани с улеснение на регистрирането на лица в дирекция „ Бюро по труда “, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

В момента, според настоящата нормативна уредба посредническите услуги се оферират от дирекции „ Бюра по труда “ по адресната регистрация на търсещите работа лица.

Предлага се анулацията на това законово условие, като в претекстовете за предложениете промени излиза наяве, че задачата им е да се разширят опциите за търсещите работа лица да употребяват регламентираните посреднически услуги по ориентиране към подобаващи стратегии и ограничения за претовареност и образование,насочване към образование на възрастни и ориентиране към процедура за валидиране на професионални познания, умения и компетентности във всички дирекции „ Бюро по труда “ в страната, без значение от мястото на регистрация.

 istock istock
С по този начин плануванаъа смяна се улеснява регистрацията на безработните и търсещи работа лица, като се разрешава да се прави от всяко бюро на труда, без значение от адресната регистрация на лицето. Една такава закодателната смяна е належащо да се случи допустимо най-скоро, тъй като е изцяло целесъобразна за усъвършенстването на процеса по регистрация в „ Бюрото по труда “.

Трябва да отбележа, че със законопроекта се оферират и промени по отношение на регистрацията на предприятията, осигуряващи краткотрайна работа. По-конкретно, към сегашния миг Агенцията по заетостта управлява процеса по подаване и култивиране на заявки за регистрация на предприятията, осигуряващи краткотрайна работа, правене на планове на актове за регистрация и запазване на административната кореспонденция, обвързвана с издаването на съответния акт.

Министърът на труда и обществената политика подписва показаните от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта планове на актове, като в администрацията на Министерството на труда и обществената политика не се съхраняват документите, послужили като съображение за издаване на актовете. Тук препоръчаната смяна е удостоверенията за регистрация на предприятията осигуравящи ременна работа да се подписват от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта, вместо от министъра на труда и обществената политика.

Впреки целесъобразните оферти за промени в закона, има и такива, които следва да се възрази и да не се позволява да бъдат одобрявани от народните представители. Едно от тях е предлагането за смяна, с която отпада задължението на Агенцията по заетостта ежемесечно да публикува  настоящ лист на записаните предприятия, които обезпечават краткотрайно работа и на тези, чиято регистрация е прекъсната. Тази информация е нужна с оглед попречване злоупотреби с командировани служащи и служътели и по тази причина задължението за ежемесечно издание следва да се резервира.

Изисквания за предприятията, предоставящи посреднически услуги по заетостта

Накрая, имайки поради случилата се пандемия, естествените катаклизми, военните спорове и други, в законите, които уреждат насърчаването на заеотстта, следва да бъде регламентирано отчасти субсидиране на работни места и компании, работещи в райони, оповестени в бедствено състояние. По този метод в тези райони ще се резервира равнището на заетите, както и ще се подсигурява по-бързото възобновяване активността на потърпевшите компании. Финансирането на подбни ограничения следва да бъде обезпечено от средства от фондовете на Европейския съюз, както и държавни средства.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР