Извършена проверка от Възраждане установи нанесени щети за милиони в

...
Извършена проверка от Възраждане установи нанесени щети за милиони в
Коментари Харесай

Възраждане: МО плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори

Извършена инспекция от " Възраждане " откри нанесени вреди за милиони в Министерството на защитата, през годините, посредством сключването на неизпълними контракти за утилизация на муниции с изминал период на валидност. Каква е схемата? Чрез поредност от писмени въпроси от народния представител Петър Петров и изискани от него документи, предоставени от ведомството излиза наяве, че в края на 2008г. Министерството е превело 15 милиона лв. на своето дъщерно сдружение „ ТЕРЕМ ".

То от своя страна е превъзложило тази комплицирана активност на свои дъщерни сдружения, в нарушаване на наредбите на контракта и без да има право на това, като е разпределило общо 8 милиона лв. сред тях. Едно от тези сдружения от комплекса „ ТЕРЕМ " - „ Терем-Ивайло " ЕООД, защото също не е разполагало с никаква опция да извърши контракта, който е сключило незаконосъобразно, също превъзлага дейностите по утилизация на устройства за авиационно поразяване (различни типове ракети) на частна компания. Тя обаче не е имала към тази дата нито лиценз за утилизация, нито действителни благоприятни условия да извърши такава активност. Държавното „ Терем-Ивайло " обаче все пак при започване на 2009г. е превело на тази компания предплатена сума от 4 123 000 лв., против което е получило една хвърчаща запис на заповед като гаранция за тази сума.

Впоследствие през 2010 година този контракт за утилизация на авиационни муниции е преустановен, само че държавният интерес още веднъж не е бил предпазен - предплатено платените 4 милиона не са били нито обезпечени, нито потърсени насетне нито от министерството на защитата, нито от неговите дъщерни сдружения по веригата на прекачване на държавните средства от едно на друго. Започнало е едно огромно отсрочване и безучастие, като в това време компанията, получила предплатено тези 4 милиона лв. е била изпразнена от активи и имущество и след това на няколко пъти е била трансферирана и понастоящем е куха компания, със отговорности и към други кредитори.

Фрапантно се оказва, както бездействието и на актуалното управление на министерството на защитата, по този начин и опитът да бъде предоставена на " Възраждане " заблуждаваща информация и дезинформация в писмения отговор от ведомството, на съображение отправеното от политическата организация искане за информация, по реда на парламентарния надзор. В този отговор е посочено неправилно правосъдно дело, което сякаш било водено за събирането на 1000 лв. от дължимите 4 милиона, премълчана е информация за подхванати съответни дейности и за размера на търсените суми, липсват каквито и да е данни къде, какво, по кое време и от кого е направено за отбрана на държавния интерес против дружеството-длъжник.

Когато разбрахме за това дългогодишно безучастие и занемареност и откакто не получихме никакво подпомагане от министерството на защитата в текста на техния подвеждащ и извънредно сбит отговор, къде са тези 4 милиона лв. държавни пари, ние от " Възраждане " незабавно подадохме писмени сигнали до Министерство на вътрешните работи и ДАНС, като ги сезирахме за повредения държавен интерес и нанесени вреди на страната в изключително огромни размери. Очакваме в този момент правоохранителните институции да си свършат работата и да разплетат до дъно тази скица на източване на държавни средства, посредством потребление на кухи фирми-бенефициенти, по образеца на окрадените над 53 милиона лв. за градежа на автомагистрала „ Хемус ", преведени на кухи компании.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР