Изварата е вкусен и интересен продукт, който често се използва

...
Изварата е вкусен и интересен продукт, който често се използва
Коментари Харесай

Как се прави извара - ръководство за начинаещи

Изварата е апетитен и забавен артикул, който постоянно се употребява в разнообразни разядки, тестени закуски, салати и даже в сладкиши. Разбира се, може да я закупите и в подготвен тип, само че доста по-приятно и, подсигуряваме, вкусно ще бъде, да я приготвите сами вкъщи.

Методът е извънредно елементарен, тъй че не би трябвало да имате каквито и да било терзания, че няма да се справите.

Като за начало се нуждаете от 1 л прясно мляко. Ако сте го не запомнили в хладилника за по-дълго време или ви е останало повече и не сте го използвали, изварата е най-хубавото нещо, което може да извършите.

За нейната изработка се нуждаете тъкмо от остаряло полуразвалено или пресечено при варенето мляко. За секване може да добавите половин лъжичка лимонтозу или една и половина супени лъжици сок от лимон, когато млякото заври.

Добавяте и една лъжичка сол и оставяте на котлона още към две минути, след което дръпвате встрани и оставяте да изстине. Когато сместа се охлади, прецеждате и гъстата част, която остава в цедката или марлята ви е точно вкусна домашна извара.

 Как се прави извара - управление за начинаещи

Ако млякото е полуразвалено при кипването, то единствено се пресича и до няколко минути ще видите дребните късчета, които се отделят и плуват в тенджерата. Отново след изстиването прецеждате и хапвате.

Това е един страховит метод да употребявате артикул, който на първа ръка незабавно бихте изхвърлили, когато помиришете и разберете, че към този момент не е кадърен за пиянство.

Ако предпочитате фина извара, евентуално за сладкиши или плънки, може да опитате и един малко по-бавен, само че обезпечено страховит метод.

 Как се прави извара - управление за начинаещи

В тенджера разбърквате хубаво 500 г кисело мляко и 1 л прясно мляко. И двата типа млека би трябвало да са студени при смесването. Слагате тенджерата на котлона и загрявате до 80 градуса. Не чакайте сместа да кипне. Достатъчно е да се затопли, след което я отмествате от котлона.

След към 3 часа на стайна температура може към този момент да пристъпите към отцеждане на изварата. Прехвърляте сместа в марля, чийто краища се завързват на точилка. Точилката се слага върху тенджера и по този начин постепенно се отцежда водата от изварата. Колкото повече време я държите, толкоз по-гъст ще бъде крайният резултат. Отново 2-3 часа са задоволителни.

Преди да започнете с приготвянето на мечтаното ядене с извара, я разбийте в купа с малко сол или захар, според от това какъв ще бъде крайният артикул.

В това горещо време ние на драго сърце бихме хапнали една изстудена извара с копър и кисели краставички, тъй че бързаме да приготвим и своята домашна извара. Не се бавете и вие!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР