Извънземни са ровили сол в Провадия преди повече от 6000

...
Извънземни са ровили сол в Провадия преди повече от 6000
Коментари Харесай

Мистериозна находка в Провадия преобръща историята на България

Извънземни са ровили сол в Провадия преди повече от 6000 години. Подобна доктрина издигат уфолози и други откриватели, които са уверени, че пришълците от други светове са посещавали нашата планета още в древността. А мотив за това им дава една странна маска, открита измежду старите мини за каменна сол, написа " ".

Теракота

Въпросната маска е теракотена – направена е от локална глина. Тя е много миниатюьрна, което навежда на мисълта, че изцяло е допустимо въпросните извънземни да са били дребни хобити.

Сайтът Archaeology in Bulgaria осведоми, че археологическа група под управлението на проф. Васил Николов е разкрила въпросната тайнствена маска наоколо до град Провадия. В международните медии артефактът е съпоставен с извънземен в галактически костюм. Действително, странната маска, съчетаваща в себе си чертите на животно и човек, припомня пришелец от научнофантастичен филм.

Разкопките са били извършени на най-стария солодобивен център в Европа, датиращ от 5 – 4 хилядолетие прочие Хр. и трансформирал се в първия праисторически град на континента. Обектът е ситуиран край днешния град Провадия и се изследва от години. Заради пандемията от Covid-19, това лято работата на археолозите стартира по-късно, само че пък сезонът се оказа извънредно сполучлив, осведоми уеб сайтът.

Триъгълник

Древната керамична маска на извънземно е с триъгълна форма. Археолозите споделят, че тя съставлява антропоморфно изображение на човешко лице. В горната й част има къси израстъци, сходни на стилизирани уши. Освен това предметът е с две дупчици, които най-вероятно са служили за окачване.

Очите на маската са елипсовидни, изписани са вежди и е загатнат нос. Но тава човекоподобно лице няма и помен от уста. Предполага се, че предметът е бил знак на висок статус в публичната подчиненост. Учените считат, че артефактът е от интервала на късния енеолит и е основан към 4000-та година преди нашата епоха.

Има и съмнение, че това в действителност не е маска за лице, а дрънкулка или талисман (защото е доста мъничък), който е бил носен на гърдите и е обвързван с култа към Слънцето. Археолозите означават, че част от чертите на лицето са били направени посредством резба, а други са доста усърдно полирани.

„ Гледайки в очите на маската, безусловно усещаш силата, превъзходството, мъдростта. Любопитното е, че в случай че гледаш маската от друг ъгъл забелязваш и следите от страсти. Вероятно това е била задачата на създателите на маската, които са желали да подскажат нещо. Така или другояче този бисер измежду находките ни е нещо неповторимо “, настояват откривателите.

Атланти

Самите те споделят, че не виждат връзка с извънземна цивилизация. Но мнозина уфолози са на противоположното мнение. Знайно е, че в Провадия има антични находки още след края на последния ледников интервал, когато Черно море е било езеро и след разтопяването се покачва равнището на водата и античното езеро става море.

Когато стартира да се добива сол в Провадия, към този момент езерото не съществува, а единствено морето. Според част от уфолозите, по нашите земи по това време се подвизава цивилизация, съпоставима с тази на митичната Атлантида, в случай че не и самите атланти.

Някои даже споделят, че по земите на езерото Черно море са първите човешки цивилизации, които след разтопяването и потопа (който може да е и библейският) отиват на югоизток и се заселват в Месопотамия. А всичко това става благодарение на извънземните.

Разбира се, множеството учени не одобряват тази доктрина, заради липса на съответни доказателства в писмена форма, само че и поради звученето й повече като фантастика, в сравнение с действителност.

Това не пречи уфолозите да настояват, че този сюжет е доста евентуален и в действителност античните богове са едни извънземни.

Каменни замъци пазели находищата

Учените са удивени от големите стени от каменни блокове, които са се издигали доста нависоко към селището на солниците край Провадия и които са били непознати като фортификационната система.

„ Селището е на към 4700 години преди Христа. Причината в него да има крепостни стени е солта. Солницата, като индустриален център в късната праистория, времето на първата европейска цивилизация, е доста значима, тъй като едно-единствено такова място има в един голям регион от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Босна.

Добивът на сол, защото тя е стратегическа суровина, е извънредно значим и тези хора е трябвало да отбраняват производството, тъй като солта е и първите пари. Всичко, което се е произвеждало, е било скривано или складирано зад каменните крепостни стени и със солта е развивана търговия на дълги дистанции ", споделя пред БНР проф. Васил Николов, началник на разкопките.

От направени проучвания на обекта се допуска, че градът е бил населяван от близо 350 души в интервала сред 4700 и 4200 година прочие н.е. – към 1500 години преди появяването на античната гръцка цивилизация.

Възникването и развиването му е обвързвано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за приемане на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на Стария континент. В зоната на солодобивния център към този момент са открити четири уреди за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 година прочие Хр.).

Учените споделят, че най-старият солодобивен център в Европа е и първият праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4250 година прочие Хр.). Състои се от индустриален солодобивен център с обредни ями, неукрепено и следващо укрепено с каменни стени населено място (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и към този момент неразучен индустриален керамичен център. Заема повърхност към 300 декара.

Възникването и развиването на комплекса са директно свързани с най-голямото и в действителност само находище на каменна сол на Източните Балкани, така наречен Мировско солно находище, върху което се намира.

Междувременно стана ясно, че този солодобивен център в действителност е доста по-стар. Това сподели проучване в Глазгоу, заяви ръководителят на разкопките чл.-кор. Васил Николов, който сподели част от новите открития пред публицисти. Проф. Николов изясни, че са открити забавни керамични съдове и други артефакти. Освен укрепителните системи са изследвани и жилищните здания, измежду които две къщи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР