Извънредното положение и полицейски час бяха въведени в близо 40

...
Извънредното положение и полицейски час бяха въведени в близо 40
Коментари Харесай

Протестът в САЩ се разраства: Полицейски час е въведен в близо 40 града

Извънредното състояние и полицейски час бяха въведени в близо 40 града на Съединените щати, откакто митингите в страната срещу расизма тук-там прераснаха в цялостна безредица.

Лос Анджелис, Сан Франциско, Бевърли Хилс, Денвър, Маями, Атланта, Чикаго, Детройт, Далас, Филаделфия, Минеаполис са дребна част от градовете, в които свободното излизане през нощта е неразрешено, оповестява „ Си Ен Ен “.

Снимка: Reuters

Губернаторът на Аризона предизвести, че жителите, които провокират напрежение или се бунтуват – ще бъдат задържани. В Тексас пък федералните сътрудници ще могат да извършват функционалностите на служители на реда. Достъпът до индустриалната зона в Чикаго беше стеснен единствено за чиновниците и живеещите в региона. Основните автомагистрали в Минесота също бяха затворени.
Протестите в Съединени американски щати се разрастват: Гвардията влезе в Минеаполис, вечерен полицейски час в 25 града Седмица след убийството на невъоръжен негър от служител на реда в Минесота, се наложи намесата на хиляди военни от армията
Седмица след убийството на невъоръжен негър от служител на реда в Минеаполис, се наложи намесата на близо 5000 военни от Националната армията в 15 щата, други 2000 чиновници на армията са в подготвеност. Общият брой на задържаните от началото на митингите е близо 4100 души.

Демонстрациите доближиха до столицата Вашингтон , като протестиращи обкръжиха Белия дом. Медиите зад Океана оповестяват, че в петък се е наложило президентът Доналд Тръмп и фамилията му да бъдат скрити в под земята бункер, като са останали там за малко.

Снимка: Reuters

Контролът за достъп обаче, ще бъде повишен. Служителите в Белия дом ще минават през щателна инспекция преди да бъдат позволени до работните им места.

Сблъсъци сред униформени и полиция имаше и в Ню Йорк . Кола беше подпалена в центъра на града, банка на „ Юнион Скуеър “ е била ограбена, а стотици магазини остават затворени поради безредиците по улиците.
Вълната от митинги и принуждение залива Съединени американски щати след гибелта на Джордж Флойд В редица американски градове е натрапен комендантски час
В Бостън над 20 полицейски чиновници пострадаха в опити да вкарат ред при митинга, а седем униформени бяха приети в болница. Престрелка със чиновници на реда пък е имало в Оукланд, Калифрния. При стрелбата няма потърпевши, само че тя се случва едвам два дни, откакто двама служители на реда починаха от огнестрелни рани.

Снимка: Reuters

Властите в Минесота оповестиха, че митингите в щата най-вероятно се предвождат от пропагандатори, които се пробват да провокират безпорядък. Междувременно някогашният служителят на реда, който беше сниман по какъв начин притиска с врата на Флойд с коляно – трябваше през днешния ден да влезе в съда, само че делото беше отсрочено за 8 юни.

Протести за правдивост след гибелта на Флойд бяха извършени и отвън Съединени американски щати. „ Марш за взаимност “ имаше в Лондон, Берлин, Нова Зеландия и Австралия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР