Извънредният и пълномощен посланик на Сърбия в София, Желко Йович,

...
Извънредният и пълномощен посланик на Сърбия в София, Желко Йович,
Коментари Харесай

МВнР извика сръбския посланик

Извънредният и пълномощен дипломат на Сърбия в София, Желко Йович, бе извикан през днешния ден в Министерството на външните работи от генералния шеф „ Европейски въпроси “ Йордан Първанов, предава БГНЕС.

Поводът бе недопускането на територията на Сърбия на Едвин Сугарев от сръбските гранични управляващи, както и конфискуването от страна на локалните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.



От българска страна бе изразен безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш, който не е бил позволен на сръбска територия. От сръбския дипломат беше поискано пояснение и опрощение. 



На 8 ноември - " Деня на Западните околности " чиновници на сръбската държавна сигурност нахлуха в офиса на " Културно-информационния център " Босилеград ” и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е някогашен консул в град Ниш. В същото време граничните служители на реда не позволиха самия Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да участва довечера в показване на книгата си в клуба на КИЦ „ Босилеград ”. След подробен обиск на всички пространства на КИЦ-а бяха конфискувани 23 бройки от книгата му.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР