Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш

...
Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш
Коментари Харесай

МВнР извика на среща иранския посланик по повод атаката на Иран срещу Израел

Извънредният и пълномощен дипломат на Иран в България Алиреза Ирваш бе извикан на 16 април 2024 година на среща в Министерство на външните работи във връзка офанзивата на Иран против Израел от 14 април 2024 година, оповестиха от ведомството на формалния му уебсайт.

По време на срещата Гергана Караджова, общоприет шеф „ Политически въпроси “ акцентира пред дипломат Ирваш, че Министерство на външните работи осъжда офанзивата на Иран против Израел по най-категоричен метод. Безпрецедентният по своите мащаби и същина акт е сериозна опасност освен по повод сигурността на региона на Близкия изток, само че и прибавя нови тежки провокации пред световната архитектура на сигурност.

Генералният шеф осведоми иранския дипломат, че водена от това схващане и оценявайки в дълбочина пагубните последствия от вероятно разрастване на огромен пряк боен конфликт сред Иран и Израел, българската страна още веднъж приканва за прецизно ценене на основополагащите правила на Устава на Организация на обединените нации и нормите на интернационалното право.

В унисон със взаимното изказване на Европейски Съюз и неговите държави-членки от 14 април 2024 година, от българска страна още веднъж бе насочен апел към всички страни да проявят оптималната въздържаност и да не подхващат ограничения, които биха могли да доведат до в допълнение утежняване на обстановката. Възникването на серпантина на принуждение би трябвало да бъде предотвратено.

Генералният шеф осведоми иранския дипломат, че взаимно с интернационалните си сътрудници България остава интензивно ангажирана с напъните, ориентирани към търсенето на благоприятни условия за бъдещо определяне на дълготраен и резистентен мир в Близкия изток и възобновяване на политическите вероятности за разрешаване на израелско-палестинския спор.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР