Изумително красив глас, обхващащ три октави и сравним на световната

...
Изумително красив глас, обхващащ три октави и сравним на световната
Коментари Харесай

По-голяма и от Мария Калас

Изумително хубав глас, обхващащ три октави и съпоставим на международната оперна сцена само с Мария Калас. Това е историята на една българка, която също като Калас имала всички предпоставки да остане в историята на изкуството като легенда – сложен живот, триумф на огромните международни подиуми и една съдбоносна обич. Христина Морфова обаче нямала шанса да остави огромно завещание от записи и за хубостта на нейния глас свидетелстват основно непокътнатите мемоари на очевидци.

Христина Морфова е родена в Стара Загора на 24 април 1889 г. в доста оскъдно семейство. Баща й и майка й имат седем деца от предходни бракове, а Христина е деветото дете в фамилията. Всички други са момчета. Христина е едвам на четири годинки, когато родителите й се разделят. Тъй като нямат опция да я гледат, я оставят в приемно семейство.

Там тя живее като същинска Пепеляшка – носи дърва, чисти и спи на земята. Един от огромните й братя научава това и я прибира при себе си.

Изобщо Христина Морфова живее във време, когато мъжете дефинират женската орис и това доста пъти въздейства на персоналния й живот. Братята на Христина виждат, че тя има прекрасен глас и обича музиката, и единият от тях, който е музикант – Александър Морфов – я насочва към пеенето.

През 1906 г. Христина Морфова отпътува да учи в Прага. Със себе си тя носи една златна пара от майка си и не познава в Чехия безусловно никого. Съдбата се намесва и тук. Български студент я води в дома на пианистката Людмила Прокопова. От този ден Людмила става най-близкият човек на Христина Морфова, нейна корепетиторка и дясна ръка, двете не се разделят до края на живота си.



Връзката им е осмивана и одумвана приживе, а фамилията на Морфова и нейната публична биография я отхвърлят и до през днешния ден.

Нелепо е през ХХІ век две дами, които са живели дружно 30 години и са си пишели любовни писма, да бъдат наричани целомъдрено „ приятелки “, само че наподобява родината на Христина Морфова към момента не е подготвена да й елементарни, че е живяла по този начин, както е желала.

В Прага Христина незабавно е призната в консерваторията при проф. Пивода, а по-късно специализира в Париж при проф. Иснардон. Назначена е за солистка в Пражката опера и в действителност е по-любима и по-известна в Чехия, в сравнение с тук.

В Прага тя записва плоча, за нея има написана книга, както прилича на същинска звезда.

В интервала сред 1910 година и 1930 година Христина Морфова е една от най-големите оперни певици на своето време и гастролира на всички известни оперни подиуми – Чехия, Словакия, Германия, Полша, Италия, Англия. В Съединени американски щати издават плоча с нейни осъществявания и по гледище на певицата в записите е включена и българска национална ария. Изобщо Христина Морфова познавала чудесно българския фолклор и била влюбена в националните песни. Никой концерт не минавал, без тя да включи в програмата най-малко няколко песни.

Европейската преса написа за нея:
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР