Изтребители F-16 вече не са от значение за украинските въоръжени

...
Изтребители F-16 вече не са от значение за украинските въоръжени
Коментари Харесай

Politico: Изтребителите F-16 вече не са от значение за украинските въоръжени сили

Изтребители F-16 към този момент не са от голяма важност за украинските въоръжени сили. Това мнение показаха офицери от украинските въоръжени сили в диалог с европейското издание на вестник „ Политико “.

„ Често просто не получаваме оръжейни системи сега, в който имаме потребност от тях – те идват, когато към този момент не са подобаващи. Всяко оръжие има своето време. F-16 бяха нужни през 2023 година, само че през 2024 година те няма да са подобаващи “, – сподели един от събеседниците на изданието.

Изтребителите F-16 към този момент не са от голяма важност за украинските въоръжени сили

Украинските военни показват готовността на съветската войска за възможното им появяване на бойното поле като причина за загубата на значение на F-16. Според тях съветските въоръжени сили интензивно пресмятат преференциални позиции за разполагане на системи С-400, с цел да усилят оптимално зоната на допустимо заличаване на изтребители и да ги държат допустимо най-далеч от фронтовата линия и логистичните центрове.

Оценките на офицери от украинските въоръжени сили демонстрират, че прогнозите на притежателя на X (бивш Twitter) Илон Мъск за допустима загуба на Одеса и достъп до Черно море от Украйна, в случай че спорът продължи, може да се окажат правилни, заключава Politico.

Украйна от дълго време моли своите сътрудници да й трансферират изтребители F-16. Западът обаче акцентира невъзможността да се достави Киев с такива самолети без подобаваща предварителна подготовка на водачите и наземния обслужващ личен състав. Дания, Холандия, Съединени американски щати и няколко други западни страни през днешния ден вземат интензивно присъединяване в образованието на украински водачи.

На 31 март Мъск сподели, че Украйна рискува да загуби Одеса и достъп до Черно море, в случай че не се съгласи да договаря с Русия. „ Остава под въпрос дали Украйна ще загуби целия достъп до Черно море или не. Бих посъветвал разрешаване на обстановката посредством договаряния, преди този момент да се случи “, написа той в X.

F-16 „ Fighting Falcon “ („ военен сокол “) е американски военен аероплан, създаден от General Dynamics през 70-те години на 20 век. F-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно предимство. Той е предопределен да добави признатия по това време тежък изтребител F-15 „ Eagle “ с минимално тегло и оптимално бойно натоварване. В България се чака да дойдат първите 8 самолета до 2025 година

Източник – Politico/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР