Източноевропейците се чувстват експлоатирани. И наистина - никак не е

...
Източноевропейците се чувстват експлоатирани. И наистина - никак не е
Коментари Харесай

Получаваме източни заплати при западни цени – защо?

Източноевропейците се усещат експлоатирани. И в действителност - по никакъв начин не е елементарно да се обяснят големите разлики в заплащането на Изток и на Запад, установи Дойче веле, като цитира обява на " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Ето какво демонстрира анализът на швейцарското издание:

Вече близо три десетилетия известната чешка марка " Шкода " е част от немския тръст " Фолксваген ". Но чехите могат единствено да си мечтаят за заплати като немските, разяснява " Нойе Цюрхер Цайтунг " и дава образец с 23-те хиляди чиновници на " Шкода " в Млада Болеслав, които изкарват приблизително по 12 евро на час, до момента в който сътрудниците им от немските предприятия на " Фолксваген " получават най-малко три пъти повече. В тази връзка изданието разяснява, че продуктивността на чешките фабрики не е по-ниска от тази в Германия. Точно противоположното: даже е по-висока поради по-дългото работно време в Чехия.

Защо заплащат на източноевропейците по-малко пари?

Случаят " Шкода " е индикативен. И дава пояснение за какво тематиката толкоз мощно занимава източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз, показва швейцарското издание и продължава: " Макар че страните от някогашния Източен блок в това време наваксаха в стопански проект, там царува неодобрение, а доста от хората се усещат експлоатирани от западните концерни. Първо, тъй като те изтеглят на открито огромни облаги, насъбрани в страни като Чехия, Полша или Унгария. И второ, тъй като заплатите там са към момента доста по-ниски, в сравнение с Запад. В Чехия това провокира изключително мощно неодобрение - локалните синдикални дейци приказват за " Желязна завеса " във връзка с заплащането, а социалдемократите упорстват да се постави " завършек на евтиния труд ".

Дори демократични икономисти демонстрират схващане за това неодобрение, написа по-нататък швейцарското издание. " Трудно е да се одобри фактът, че при една и съща продуктивност на труда някои получават единствено една трета от нормалното възнаграждение ", е представен да споделя Ян Швейнар, един от водещите специалисти по тематиката за икономическото развиване на страните в преход.

Разликите в заплащането на Изток и на Запад фактически изправят икономистите пред мистерия. Лесно може да се изясни за какво един коафьор в Прага получава по-малко от сътрудниците си във Франкфурт или в Цюрих - сходни услуги не се търгуват трансгранично и по тази причина заплатите се ориентират по продуктивността на локалната стопанска система. А тя към момента доста изостава спрямо немската да вземем за пример. Но с този мотив не може да се изясни по-ниското възнаграждение на служащите от " Шкода ", с чийто труд се създава чиста проба експортна стока. Какво е обяснението тогава?

Възможните аргументи

Изданието предлага няколко вероятни аргументи: преди всичко другата покупателна дарба на популацията, заради която с едно евро в Чехия могат да се купят повече артикули и услуги, в сравнение с в Германия. Но това е слаба разтуха за източноевропейците, които също купуват създадени на открито артикули - да вземем за пример немски коли, италианско вино или айфони. За всички тези неща те заплащат цените на международния пазар. Затова в района постоянно споделят: " Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени ".

Друга причина за по-ниското равнище на източноевропейските заплати може да се търси в събитието, че дълги години след краха на социализма в тези страни имаше висока безработица. Така работодателите разполагаха с доста налична работна ръка, което на собствен ред ограничи повишението на заплатите, написа " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

По-нататък вестникът се пита дали в подтекста на дебата за по-ниското възнаграждение на Изток фактически може да се приказва за употреба от страна на западните концерни. Според изданието, на този въпрос следва да се отговори негативно. " Нойе Цюрхер Цайтунг " цитира в тази връзка проучвания, от които излиза наяве, че западните концерни в Източна Европа заплащат доста по-високи заплати от локалните компании.

По-ниското равнище на източноевропейските заплати може да се изясни и с незадоволителното въздействие на локалните синдикални организации. Тъй като играят по-скоро второстепенна роля, те не са в положение да се преборят за такава протекция на работните места и за такива покачвания на заплатите, каквито има в Западна Европа.

Не на последно място роля играе и този факт: в множеството случаи същинската конкуренция на източноевропейските производители се намира не в Германия да вземем за пример, а в разрастващи се страни като Китай или Индия. А това лимитира капацитета за повишаване на заплатите в Централна и в Източна Европа, разяснява в умозаключение " Нойе Цюрхер Цайтунг ". /Дойче Веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР