Източните държави от Европейския съюз започнаха да се поддават на

...
Източните държави от Европейския съюз започнаха да се поддават на
Коментари Харесай

Икономиките в Източна Европа синхронизирано забавят растеж

Източните страни от Европейския съюз започнаха да се поддават на забавянето, което обхвана международната стопанска система, написа Bloomberg. Регионът, който тази седмица е в светлината на прожекторите поради 30-тата годишнина от колапса на комунистическия режим, до момента се справяше добре, макар че значими износни дестинации, в това число Германия, изпитаха болката от несигурността и забавянето. Слабостта обаче в този момент се популяризира и на изток.

Растежът през третото тримесечие на 2019 година се забави даже с повече от предстоящото в Румъния, Чехия, Полша и Словакия, въпреки че в Унгария експанзията доближи 5 %. Данните за България демонстрират, че през трите месеца до края на септември стопанската система ни се е разширила с 3,7 % на годишна база, при ревизирани нагоре 3,8 % през предходното тримесечие. На тримесечна база стопанската система записва агресия от 0,7 %, при 0,9 % напредък през трите месеца до края на юни.

Според експресните оценки на Националния статистически институт за интервала юли - септември брутният вътрешен артикул (БВП) в номинално изражение доближава 31 485 млн. лв.. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2019 година е 27 133 млн. лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (68.4%), което в стойностно изражение възлиза на 21 524 млн. лв.. През третото тримесечие на 2019 година бруто капиталообразуването е 5 773 млн. лева и заема 18.3% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

През третото тримесечие по отношение на второто тримесечие на т.г. Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 0.7%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.5%.

Според експресните оценки принос за записания стопански напредък по отношение на второто тримесечие на 2019 година има нарастването на износа на артикули и услуги - с 3.4%, на крайното ползване - с 0.9%, и на бруто образуването на главен капитал - с 0.8%.

През третото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 3.7% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност се усилва с 3.4%.

Крайното ползване записва позитивен стопански напредък от 4.9%. Бруто образуването на главен капитал регистрира растеж от 2.2% през третото тримесечие на 2019 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 0.4%, а вносът на артикули и услуги понижава с 1.7%.

Какво пречи на стопанската система на района?

Доклад на Европейската банка за възобновяване и развиване, оповестен този месец, цитира по-слабата икономическа прогноза за целия свят, комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай и свиването в производството и продажбите на коли като причина източноевропейските народи да изгубят инерция.

" Най-значимите търговски сътрудници на района се изправят пред трендове, които охлаждат икономическия напредък ", споделя Фабрис Перуско, основен изпълнителен шеф на Fortenova Grupa d.d., ритейл колос от Хърватия.

Засега на множеството места потребителите компенсират с разноските си намаляващото търсене на открито. Очаква се обаче и понижение на капиталовложенията. Цитирайки икономическата обстановка, немската Bosch неотдавна се отхвърли от построяването на цех за произвеждане на пералния в Румъния.

Оптимистите показват евентуалното съглашение сред Вашингтон и Пекин и фактът, че Германия избегна криза. И показват, че последните данни от Източна Европа - въпреки малко по-ниски - са солидни.

Чехия записва 0,3 % агресия на годишна база, против 0,7 % през предходното тримесечие. В Словакия тя е 1,3 % против 2,2 %, а в Румъния - 3 %, против 4,4 % през предходното тримесечие. Забавяне има и в Полша - 3,9 % напредък против 4,6 % през предходните три месеца. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР