Източник: Възпалението на сърцето може да обхване обвивката или мускулатурата

...
Източник: Възпалението на сърцето може да обхване обвивката или мускулатурата
Коментари Харесай

Инфекциозният ендокардит и неговите чудновати симптоми

Източник:
Възпалението на сърцето може да обхване обвивката или мускулатурата му, само че също по този начин и неговия вътрешен покривен слой-ендокарда. В тези случаи положението се назовава ендокардит и съставлява едно от най-сериозните болести на сърдечносъдовата система. Когато бактериален или вирусен извършител стои в основата му се назовава заразен ендокардит. Протичането му е остро или по-продължително, само че нормално е тежко и изисква месеци антибиотично лекуване. За да възникне ендокардита постоянно има предразполагащи фактори. Ниският имунитет, предхождащи сърдечни проблеми, зъбни операции и сърдечни интервенции са единствено част от тях.

За огромен % от болните слагането на вярната диагноза е мъчно и възпрепятствано от от време на време нетипичната симптоматика и разнороден ход на протичане. В някои случаи белезите за начеващо инфектиране на сърцето са едвам доловими, до момента в който в други се развива картината на фулминантна сърдечна увреда, последвана от летален излаз. Някои признаци обаче се срещат единствено освен това болестта и се назовават патогномонични.

Понякога всичко стартира като банална зараза или се явява следствие на такава. Отпадналост, уязвимост, безапетитие може да има при съвсем всички заболявания и от време на време остават дъго неразпознати. Регистрирането обаче на повишена телесна температура сигнализира за по-сериозен проблем. Понякога тя доближава до 39 градуса, изключително в острите случаи. В доста случаи обаче болните поддържат една т.нар субфебрилна температура към 37,5 градуса дълготрайно време, комбинирано с нощно изпотяване и настинка. При неразбираемо фебрилно положение постоянно би трябвало д ас еима поради и заразен ендокардит.

Когато сърцето стартира да дава признаци процесът към този момент е прогресирал. При предхождащо сърдечно заболяване обаче новите недоволства може да се маскират от към този момент предхождащи сходни такива. Завишаване на пулса, смяна в сърдечен звук или поява на нов подобен, градация на сърдечна уязвимост са единствено част от деянията. Може да се следят още зной, кашлица, болки в гърдите. Симптомите са прекомерно разнообразни съгласно това коя зона на сърцето е ангажирана и какъв брой тежко е възпалението.
Има обаче и белези, които са доста характерни. Тяхното разкриване „ слага диагнозата “
Възпалението образува типични наслоявания (вегетации) от бактерии и възпалителни кафези по сърдечните клапи. Състоянието е протромбогенно и се характеризира с т.нар емоблични явления. От възпалителното огнище потеглят бактериални емболи, които доближават до разнообразни зони в тялото. Могат да провокират възпалителни огнища (абсцеси) в други органи като мозък, бъбреци, далак. Следват бъбречни или чернодробна инфаркти. При солидните такива последва бъбречна и чернодробна непълнота.

Свързани публикации.. Инфекциозният ендокардит носи опасности за " заразен инфаркт " 0 Денталната плака води до ендокардит и инсулт 2 Инфекциозният ендокардит носи опасности за " заразен инфаркт " 0

Запушването на съдове на сърцето предизвиква миокарден инфаркт. Когато се засегне нервната система следват инсулти и инфаркти на основния и гръбначен мозък. Засягането на зрителния нерв може да докара до слепота. Може да се засегне и функционалността на всеки един различен периферен нерв или мозъчна зона.

Когато емболите обиден кожата се следят типични за болестта кожни явления. Пример за това са възлите на Ослер, които са дребни синкави, мъчителни петънца по пети и длани. Другите кожни белези са лезиите на Дженуей. Те също са дребни точковидни кръвоизливчета, които обаче са мъчителни и засягат главно пръстите на ръцете и краката и техните сгъвки. Срещат се още вдлъбнати кръвоизливи под нокътното ложе.

Инфекциозният ендокардит би трябвало да се подозира при всички рискови заболели с неразбираема температура, нетипични сърдечни недоволства и най-много при поява на характерните признаци. Поставянето на диагнозата също е трудоемко. Нужное изполиране на причинителя от кръвта с хемокултура, както и изобразяването на повредените сърдечни структури с ехокардиограф. 3720
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР