Източник: Свободна ЕвропаСАЩ подкрепят предложението на България за създаване на

...
Източник: Свободна ЕвропаСАЩ подкрепят предложението на България за създаване на
Коментари Харесай

Свободна Европа: Бъдещият център на НАТО във Варна всъщност ще бъде няколко стаи с няколко служители

Източник: " Свободна Европа "

Съединени американски щати поддържат предлагането на България за „ основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие “. Точно това е записано в рамката за стратегическо партньорство, подписана от Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон.

„ Трябва да вършиме огромна разлика сред база, флотилия и координационен център “, сподели Борисов след срещата си с Тръмп. Тези няколко фрази към този момент са цялата публична информация.

Какъв център?
Решение в границите на НАТО за Варна към момента няма. „ Научихме за българското предложение този център да е във Варна. В момента тази съгласуваност се прави от Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Англия, което се оправя добре. НАТО ще прегледа въпроса за местоположението на този център “, се споделя в отговор до Свободна Европа от пресслужбата на Алианса в Брюксел.

Но решение по принцип за основаване на координационен център особено за Черно море има. „ През февруари 2017 година министрите на защитата на страните от НАТО се съгласиха за основаването на военноморски координационен център за активността на нашите общи военноморски елементи, когато взаимодействат с други съюзнически елементи в района на Черно море “, изясняват още от НАТО.

По информация на Свободна Европа не става дума за огромно оборудване с многочислен личен състав, а по-скоро за няколко стаи с високотехнологично съоръжение, където да работят малцина хора. Българската страна към този момент е почнала независимо работа по центъра, настояват наши източници.

Министерството на защитата към момента не е дало отговор на изпратените от Свободна Европа въпроси.

Експерти в областта на защитата обаче разясниха, че не са сюрпризирани от предлагането Варна да стане хазаин на военноморски координационен център на НАТО. Това е в унисон с политиката на алианса след 2014 година за основаване на мрежа от командни центрове по източния фланг. Решението е взето на срещата на върха в Уелс, единствено няколко месеца след анексирането на Крим от Русия.

Какво ще координира центърът?
„ Това са всевъзможен тип учения, визити на непрекъснатата военноморска група на НАТО, двустранни начинания на страни от НАТО с България, с Румъния, с Турция, естествено. Това е мярката, която доста би понижила рисковете от произшествия, когато става дума за военноморска активност в Черно море “, разяснява по телефона за Свободна Европа някогашният длъжностен министър на защитата (2014 г.) Велизар Шаламанов.

Решенията на НАТО от Уелс са взети няколко месеца, откакто Ангел Найденов напуща поста на министър на защитата (2013 - 2014). Той си спомня, че още тогава „ се предвиждаше основаване на сходен център в София, чиято концепция беше да координира и да възнамерява взаимните учения на територията на България, и надлежно основаването на подобен център за връзка и съгласуваност на военните кораби в Черно море на територията на едно отделение край Варна ".

Според различен някогашен длъжностен министър на защитата (2013), Тодор Тагарев, проектите за този център ги има от дълго време. „ Ние разполагаме с подобен център. В него има вложения по стратегии на Съединени американски щати... Ние имаме построен действен център за морски суверенитет, който може и би трябвало да обменя информация със съдружниците и ние споделяме, допускам, че сме подготвени той да прерасне в център на НАТО “, изяснява Тагарев.

А Русия?
Ден преди срещата си с Доналд Тръмп министър председателят Бойко Борисов реши да повтори своята позиция, че е срещу база на НАТО на Черно море. След срещата си с Тръмп той натърти на думата „ център “.

По концепцията за привличането на подобен център във Варна е работено и по времето, когато боен министър е Николай Ненчев (2014 - 2017). „ Имаше едно недоумение, защото доста постоянно се говореше за флотилия. Ние направихме всичко допустимо да изградим там координационен център на НАТО за по-добро съдействие в акваторията на Черно море предвид на това, че салдото на силите там е мощно изменен и той е в интерес на Русия. Приветствам доста мощно тази концепция “, разяснява той.

„ Всъщност, огромните опасности произтичат от засиленото военноморско наличие на Русия в Черно море след анексирането на Крим и основаното напрежение към Азовско море. Един подобен координационен център, иницииран от България, единствено би оказал помощ да бъдат избегнати неверни стъпки в напрегната обстановка “, изяснява Шаламанов.

Засега публична реакция от страна на Русия няма.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР