Източник: Гастроскопията е по-разпространеното и популярно понятие, почти идентично с

...
Източник: Гастроскопията е по-разпространеното и популярно понятие, почти идентично с
Коментари Харесай

Гастроскопия – кога се пристъпва към това изследване?

Източник:

Гастроскопията е по-разпространеното и известно разбиране, съвсем идентично с цялостното наименование на процедурата, а точно фиброгасроскопия. Това е едно от най-информативните и скъпи проучвания в гастроентерологията и изобщо в цялата медицина. При нейното осъществяване дружно с фиброколоноскопия (изследване на долните отдели на стомашно-чревния тракт) може да е каже, че цялата храносмилателна система бива огледана и оценена.

Какво съставлява този способ?

Посредством специфичен уред с дълга тръба се навлиза в устната празнина и последвователно се минава през гълтателния уред, хранопровода, прехода му към стомаха, самият корем и нерядко дванадесетопръстника. Посредством специфична камера на върха на системата, изследващият в действително време следи всички стени и сгъвки на тези органи и преценя дали има болестни промени или не.

Освен диагностичните цели, гастроскопското проучване има и редица други изгоди. От даден подозрителен сектор могат да бъдат взети една или повече бипсии посредством отделяне на дребно късче тъкан със специфична щипчица. Чрез същия достъп се реализира още прекъсване на интензивно кървене от стомаха или хранопровода посредством „ залепване “ или култивиране на зоната с адреналин. Посредством гастроскопия (най-често няколкократни процедури) се прави и разширение и протезиране на деформирано ограничен хранопровод-т.нар. бужиране.

Друга значима операция, която се реализира със достъп през устата на пациента, е достигането през дванадесетеопръстника чак до задстомашната жлеза. Изследването се назовава ретроградна ендоскопска холангиопанкреатография (РЦП). Така се прави оглед на този отдел на храносмилатената система, само че и се менажират разнообразни стеснения, конкременти и туморни обединения там. Тя е високотехнологична процедура, осъществявана единствено от дребна част инвазивни гастроентеролози с най-голям клас едоскопски умения и апарати под рентгенов надзор.

Какви са показанията за осъществяване на фиброгастроскопия?

Има страни, в които това изседване е част от наложителните такива и не предстои на преценка или коментар. В други е в действие правилото, че след 45 годишна възраст би трябвало ежегодишно да се прави профилактичен едоскопски оглед на стомашно-чревния тракт. Нашата страна като цяло изостава в тези трендове поради обстоятелството, че гастроскопия се прави при избрани показания или чак след поява на болестни признаци.

Кога лекарите насочват към нейното диагностично осъществяване (нерядко дружно с колоноскопия съгласно спецификата на оплакванията):



Болки в корема след нахранване или на гладно


Извънредна тежест, гадене, оригване и противен усет в устата, продължаващи повече от нормалното



Болка или затруднено преглъщане


Отслабване на килограми


Трайно безапетитие, отвръщение от месо


Неясен болнав синдром (особено скъпо за преценката е съотношението на серумното желязо с тоталния желязосвързващ капацитет)


При неразбираемо „ пожълтяване на кожата “ и подозрение за проблем в жлъчно-чернодробната система и панкреаса те могат да е огледат и да се вземат бипсии

При съществуване на фамилна обремененост за недоброкачествен развой на стомашно-чревния тракт е наложително профилактичното годишно осъществяване на гастроскопия в зрала възраст даже и без недоволства.

Свързани публикации.. Да укрепим стомаха и панкреаса през есента 0 Пътят на храната – хранопровод, корем 0 Язвена болест - по кое време болката в стомаха е признак? 0

Освен с диагностични цели гастроспията се прави нерядко и за лекуване, включително и по неотложност:



При повръщане на ясна кръв или кръвенисти материи


Изхождане на черни като катран материи, което се назовава мелена , и е знак за кървене най-често от стомаха


За разширение на злокачествено ограничен хранопровод



За слагане на гастростома (отвор на стомаха през предната коремна стена за въвеждане на храни)


За изваждане на „ камъни “ от жлъчните пътища или лъчния мехур


При подозрение за гастрит, недоброкачествен развой или инфектиране е въможно да се вземат бипсии за проучване и обмисляне на последващите дейности

Фиброгастроскопията се прави само от експерти гастроентеролози и по-точно такива, подготвени на тези ендоскопски операции. Осъществява се в болнична среда с местна или къса лека венозна анестезия. Процедурата трае към 15-30 минути съгласно активността, която се прави, като в някои случаи доближава над час. Може да се бъде осъществена неведнъж съгласно казуса, който се открива или просто за профилактика. Не е обвързвана с огромни опасности и има дребен лист на противопоказания, а нейното навременно и вярно осъществяване нерядко може да избави човешкия живот.4369
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР