Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя

...
Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя
Коментари Харесай

Сега или никога: финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия

Източната граница на Финландия e дълга над 1300 километра. Тя отделя страната от Русия. От края на Втората международна война насам тук царува мир. Но откогато на 24 февруари Русия атакува Украйна, финландците към този момент се притесняват, че предходната им сигурност не е обезпечена.

Десетилетия наред Финландия работеше над геостратегическия баланс. Страната не членуваше във военни съюзи, поддържаше правилни връзки с Русия и в същото време се грижеше добре за своите войски.

Поради тези аргументи до момента финландците смятаха, че не са им нужни гаранции за отбрана от НАТО при положение на непозната експанзия. Мнозинството непроменяемо отхвърляше предложенията за присъединение към Алианса. Но нахлуването на Русия в Украйна промени всичко.

През февруари допитване сподели, че 54% от интервюираните биха подкрепили участието на страната в НАТО. През март този индикатор набъбна още повече - до 62%. А единствено преди пет години - през 2017 - поддръжниците на присъединението към НАТО са били едвам 19%. Министърът на защитата Анти Кайконен съобщи, че аргументите за този голям приръст на утвърждение към НАТО са напълно ясни.

" Хората си мислеха, че през 20-те години на 21 век ще живеем в мирни времена. Но ето, че в този момент в центъра на Европа се води дойна, близо до Финландия ", сподели министърът пред Дъждовни води. Той добави, че през април държавното управление ще показа пред Народното събрание новата си оценка за променената обстановка по сигурността на страната и ще внесе за разискване и въпроса за НАТО. Мнозина допускат, че след съответни публични и парламентарни диспути Финландия може да внесе молба за банкет в Алианса.

1939: когато Съюз на съветските социалистически републики атакува Финландия

За доста финландци преосмислянето на рисковете, свързани с сигурността, засягат освен бъдещето, само че и предишното. Както е известно Съюз на съветските социалистически републики нахлува във Финландия през 1939 година. В хода на така наречен Зимна война Москва се оправдава (също както и в този момент във връзка с експанзията в Украйна) с това, че Финландия била предизвикала нуждата от военни дейности. Финландците се оказват изправени напълно сами против Съюз на съветските социалистически републики, само че съумяват да опазят своята самостоятелност с цената на големи жертви, на загуба на територия и богатство.

Те са подготвени да създадат същото и през днешния ден, в случай че се наложи. Принципът за национални гаранции за сигурност на Финландия задължава цялото пълнолетно население на страната да минава надлежно военно образование, с цел да бъде в положение единствено да се оправи във всяка изключителна обстановка - без значение дали от естествени катаклизми, промишлена повреда или пък дейности на прилежащи страни, нарушаващи финландските граници.

Във Вантаа, в покрайнините на Хелзинки, запасняците от армията поддържат своята стрелкова подготовка и организират разнообразни военни тренировки. През техните курсове през последния месец са минали повече хора, в сравнение с когато и да било преди. Значително се е повишил и броят на занятията по самозащита, както и курсовете по образование на запасняците.

Анти Кетунен, ръководител на клуба на резервистите във Вантаа, споделя, че в първите две седмици от войната в Украйна броят на членовете на отбранителните клубове е повишен с 20%, стигайки бройка от по 250 души. " Никога преди не сме виждали сходно нещо ", споделя Кетунен.

Но стремежът към спомагателна отбрана, която би била обезпечена от НАТО по силата на член 5-ти от Договора за взаимна помощ, е обвързван и с опасности. Москва неведнъж и недвусмислено е заплашвала Хелзинки със " съществени политически и военни последствия ", в случай че страната подаде молба за участие в НАТО.

Финландия в НАТО: в този момент или в никакъв случай

Министърът на защитата Кайконен споделя, че Хелзинки има вяра на сходни закани: " От страна на Русия ще има някаква реакция. Но каква тъкмо ще бъде тя, е мъчно да се предскаже ". Съветникът в Народното събрание Анри Ванханен споделя в тази връзка: " Ситуацията е: в този момент или в никакъв случай. Ако не се присъединим към Алианса, ще бъдем длъжни да разбираем каква е повода. И каква ще е основата на нашата сигурност в този момент и в бъдеще. Дали ще е задоволително единствено да си сътрудничим с Европейски Съюз в отбранителната сфера? Не знаем ".

Ванханен допуска, че присъединението на Финландия ще бъде позитивна стъпка и за НАТО: " Ние не сме единствено ползватели на сигурност. Благодарение на добре квалифицираните ни въоръжени сили и цялостната им съгласуемост с НАТО, както и заради основното районно разположение на страната, ние фактически ще бъдем и донори на сигурност ", споделя Ванханен.

Автор: Тери Шулц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР