Изтеклият проект на становище на Върховния съд относно абортите, което

...
Изтеклият проект на становище на Върховния съд относно абортите, което
Коментари Харесай

Какво ще роди спорът около становището за абортите на Върховния съд на САЩ на изборите през есента?

Изтеклият план на мнение на Върховния съд по отношение на абортите, което би отменило историческото решение " Роу против Уейд ", раздрусва политическия пейзаж в Съединени американски щати в годината, която се чака да бъде сложна за демократите, установи Асошиейтед прес.

Въпреки че демократите осъдиха плана, те имат ясно, сплотяващо обръщение. Реалната опция абортите да бъдат неразрешени в десетки щати през идващите месеци може да съживи унилата им база - изключително младите гласоподаватели, цветнокожите и дамите от предградията, които са недоволни от темповете на прогрес под управлението на демократите във Вашингтон.

Междувременно републиканците се пробват да сдържат вълнението си от вероятността да завоюват една траяла десетилетия битка, даже и да допускат, че демократите преувеличават евентуалното действително влияние на анулацията на решението по „ Роу против Уейд “.

Стана известно, че близо две трети от американците са по-склонни да гласоподават за претенденти, които поддържат правото на аборт на междинните избори през ноември, сочат резултатите от изследване на Ройтерс/Ипсос. Проучването, извършено измежду 998 гласоподаватели, откри също, че болшинството от американците - 41 % - считат, че страната ще бъде по-лошо място за живот, в случай че Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението от 1973 година " Роу против Уейд ", което открива правото на аборт в цялата страна.

Проучването беше извършено часове след приключването в общественото пространство на проектостановището на висшата правосъдна инстанция, което демонстрира, че съдиите са подготвени да създадат тъкмо това. Във вторник съдът удостовери, че мнението е достоверно, само че също по този начин съобщи, че то не е дефинитивно. Около 63 % от интервюираните – 78 % от демократите и 49 % от републиканците - обявиха, че е по-вероятно да поддържат претенденти, които са за правото на аборт, на изборите на 8 ноември, които ще дефинират контрола над Конгреса за идващите две години.

Решението на Върховния съд, което се чака да бъде взето до края на юни, съставлява резултат от дългогодишната работа на републиканците, които затвърждават консервативното болшинство от 6-3 гласа във Върховния съд и 51 % от интервюираните републиканци обявиха, че е по-малко евентуално те да гласоподават за претендент, който поддържа правото на аборт.

Решението на съда може да промени динамичността на изборите, при което републиканците биха били мощно облагодетелствани да си върнат надзор над най-малко една от камарите на Конгреса, което ще им разреши да блокират законодателната стратегия на президента демократ Джо Байдън, показва Ройтерс.

Допитването откри, че 41 % от американците считат, че анулацията на „ Роу против Уейд “ ще направи Съединени американски щати по-лошо място за живеене. Републиканците са разграничени по този въпрос, като 28 на 100 от тях считат, че това би ще утежни ситуацията, 29 на 100 – че ще го усъвършенства, а 36 % не показват мнение.

Проучването отразява цялостното разделяне на американците във връзка с абортите:

Петдесет и два % от интервюираните считат, че абортът би трябвало да бъде легален в множеството или във всички случаи, а 40 на 100 считат, че би трябвало да бъде противозаконен в множеството или всички случаи.

Понастоящем в Съединени американски щати абортите могат да се правят до към 24-та седмица от бременността, показва Би Би Си.

Върховният съд обмисля дали да позволи на щатите да забранят процедурата в по-ранните стадии на бременността. Окончателното решение се чака едвам през юли.

Сега доста хора си задават въпроса какво ще бъде въздействието на смяна на закона?

Ограничаването на достъпа до аборт би засегнало непропорционално по-младите дами, по-бедните дами и афроамериканките, защото съгласно формалните данни тези групи са по-склонни да търсят аборт. По-голямата част от дамите, които вършат аборти в Съединени американски щати, са на възраст сред 20 и 30 години. Около 57 на 100 от записаните аборти през 2019 година са осъществени на дами на възраст сред 20 и 29 години.

По-голямата част от щатите рапортуват данни за абортите на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати, само че няколко не го вършат.

Рейчъл Джоунс, старши откривател в института " Гутмахер ", изследователска група, подкрепяща правото на избор във връзка с прекратяването на бременността, съобщи пред Би Би Си: " Типичната пациентка, която прави аборт, е на 20-тина години, няма доста пари и има едно или повече деца ".

Изследванията на института демонстрират, че 75 % от дамите в Съединени американски щати, които вършат аборт, са класифицирани като дами с ниски приходи или небогати (въз основа на формалните дефиниции за беднотия в САЩ).

Д-р Антония Бигс, откривател в Центъра за световно репродуктивно здраве " Биксби ", споделя: " Структурните неравенства - в това число животът с ниски приходи и лимитираният достъп до здравно обезпечаване - способстват за по-високия брой аборти измежду цветнокожите ".

Чернокожите съставляват 13 на 100 от популацията на Съединени американски щати, само че на чернокожите дами се падат повече от една трета от записаните аборти в страната, а на латиноамериканките - към една пета.

Според последните статистически данни на Центъра за надзор на болесттите (CDC) през последните 10 години по-малко дами вършат аборти в Съединени американски щати. Броят на записаните аборти е намалял с съвсем 18 % сред 2010 и 2019 година През 2019 година в Съединени американски щати са докладвани към 630 000 аборта, до момента в който през 2010 година те са били повече от 765 000.

Кимбърли Лъфкин от института " Гутмахер " споделя: " Намаляването на броя на абортите може да се дължи на голям брой аргументи - в това число повишен достъп до контрацептиви, както и понижаване на половата интензивност ".

През последното десетилетие се следи и понижаване на броя на ражданията и бременностите в Съединени американски щати като цяло. Освен това в някои щати в Съединени американски щати се усилват рестриктивните мерки за абортите, което лимитира достъпа на дамите до процедурата.

Понастоящем щатите не могат законно да забранят абортите преди определяне на жизнеспособността на плода (когато плодът теоретично може да живее отвън утробата). Въпреки това щатските законодатели могат да вкарат ограничения, които затрудняват осъществяването на аборт.

Но едно дело, което понастоящем се преглежда от Върховния съд, може да промени това, като разреши забрани преди този интервал (24 седмици). В някои щати работят закони, които санкционират лекарите, извършващи аборти, а други не разрешават абортите да бъдат включени измежду подпомаганите от страната здравни услуги, до които имат достъп хората с ниски приходи.

Жените могат да пътуват до различен щат, където има по-малко ограничавания, само че това може да докара до логистични и финансови проблеми.

Досега през тази година в Съединени американски щати са въведени рекорден брой ограничавания за абортите. В резултат на това в няколко щата - в това число Тексас и Охайо - се закриват клиники за аборти.

Според едно изследване всяка година на повече от 4000 дами в Съединени американски щати се отхвърля аборт заради рестриктивните мерки и по този начин те не престават нежеланата от тях бременност.

По-големите ограничавания в някои щати значат, че хората би трябвало да пътуват до по-малко рестриктивни щати като Ню Йорк и Илинойс, с цел да създадат аборт.

Средният дял на абортите в страната е към 11 аборта на 1000 дами на възраст 15-44 години, само че в някои щати като Уайоминг и Мисури този % е доста по-нисък. По-голямата част от жителите на тези два щата пътуват отвън щата за аборти: в Уайоминг 94 % от дамите отиват отвън щата, а в Мисури – 86 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР