Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за

...
Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за
Коментари Харесай

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи



Изтече срокът за публичното разискване за промени в закона за туризма, които плануват организациите за ръководство на туристическите региони да станат независими и да може да развиват друга стопанска активност. Промените са препоръчани от Министерството на туризма и са оповестени на портала за публични съвещания на Министерския съвет, а крайният период за изпращане на мнения беше 12 октомври.

Министерството на туризма предизвиква туристическото райониране и организира политика за развиване на туристическите региони, сподели за БНР Венелина Червенкова шеф на Дирекция в Министерството на туризма.

„ Това е пространствена основа за ефикасното образуване на туристическите запаси в районни туристически артикули. Туристическият регион, това е регион, който се ръководи от организациите за ръководство на туристическите региони ".

В България са обособени девет туристически региона и организации. Учредени са Варненски и Бургаски туристически региони, Рило-Прински, Родопски, Старопланински, Тракийски, Дунавски, Долината на розите и Софийски туристически региони:

„ Те са доброволни организации като концепцията е посредством взаимопомощ и съдействие в полза на членовете и с публичния интерес да правят действия, свързани с образуване на районни туристически артикули, реализиране на районен маркетинг на съответния регион. Целта е да се подтиква устойчивото развиване, да имат съответния бранд, с цел да могат да се популяризират както навътре в страната, по този начин и да е различим в по-далечни пазари . Необходимостта от това туристическо райониране се признава от съвсем всички в бранша “.

 Берковица Снимка: Радио Видин

Широк е диапазонът от членове в тези организации, само че наложително би трябвало да членуват туристически организации, вписани в националния туристически указател:

" Могат да членуват общини, регионални администрации, институции, учебни заведения, научни организации, районни музеи и естествени паркове, намиращи се на територията на региона. Може да взе участие и локалния бизнес, с цел да има по-добра успеваемост в работата на организациите “.

Деветте туристически региона се ръководят посредством организациите за ръководство на туристическия регион, които се основават според закона за туризма:

Един от плановете с европейско финансиране, които сега извършва министерството на туризма по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " дава опция да бъдат подкрепени локалните дребни и междинни предприятия в туризма от съответните региони с присъединяване в интернационалните туристически тържища, по плана се плануват промоционални акции.

„ Срещаме съидейници и поддръжка от стана на министерството на туризма, който е основател на туристическото райониране. Иначе ние следваме образеца на туристически дестинации в Италия и Гърция “, сподели за БНР Радост Иванова, изпълнителен шеф на Тракийския туристически регион.
Според нея най-важното е да се направи добър туристически артикул.

„ По думите ѝ би трябвало да създадем доста добър туристически артикул, който да бъде показан по съответния метод за всяка публика - да можем да представим опциите, които предоставяме – културно-исторически забележителности, развлекателната част от туризма - винарни, заведения за хранене, събитиен и фестивален  туризъм. Това е огромен плюс, защото ние в нашия регион имаме доста богати благоприятни условия от тази позиция – историческите и археологически забележителности датират от праистория до актуалност “.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР