Изтече преходният период на ембаргото, наложено от ЕС за внос

...
Изтече преходният период на ембаргото, наложено от ЕС за внос
Коментари Харесай

Днес влиза в сила забраната на ЕС за доставки на руски въглища

Изтече преходният интервал на ембаргото, наложено от Европейски Съюз за импорт на въглищата от Русия. То беше признато от страните членките през април като част от петия пакет наказания против Москва.

Държавите разполагаха със 120 дни, с цел да могат да приготвят индустрията си.

Русия е измежду най-големите снабдители на въглища за Европейския съюз. По данни на Министерството на енергетиката на Руската федерация през 2021 година Русия е доставила 48,7 млн. тона въглища на страните от Европейски Съюз или 21,8% от общия експорт на първични материали. През 2020 година този дял е 22%.

Говорителят на Европейска комисия Ерик Мамер съобщи на брифинг на 5 август, че Брюксел чака всички страни от общността да съблюдават възбраната за импорт на въглища от Русия макар енергийната рецесия. Той напомни, че ембаргото върху съветските въглища е част от петия пакет от наказания, признат през април, а на 10 август завърши преходният интервал, през който беше позволено закупуването на съветски въглища, и Европейската комисия е уверена, че всички страни от Европейски Съюз ще съблюдават това ограничаване.

Европейската комисия към този момент прикани страните от Европейски Съюз да се приготвят превантивно за цялостно прекъсване на съветския газ и показа проект за непринудено понижаване на потреблението на газ с 15 % за всички страни в общността за интервала от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година При тези условия въпросите за несъвместимостта на потреблението на въглища с задачите на зелената политика на Европейски Съюз бяха отхвърлени и в този момент страните от Европейски Съюз могат по изключение да употребяват всевъзможни горива, в това число въглища, с цел да поддържат енергийния си микс, до момента в който глобите против Русия остават в действие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР