изтъкна пред Роберто Фико единната българска позиция, че Република Северна

...
изтъкна пред Роберто Фико единната българска позиция, че Република Северна
Коментари Харесай

Илияна Йотова се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република


посочи пред Роберто Фико единната българска позиция, че Република Северна Македония може да стартира договаряния за еврочленство единствено след действителни гаранции за българските условия, оповестиха от президентския прессекретариат.

Последствията от военния спор в Украйна и разширението на Европейския съюз бяха съществени тематики на диалога на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента и ръководителя на Камарата на депутатите на Италианската република Роберто Фико. Двамата изрично осъдиха военната инвазия на Русия и показаха убеденост, че дипломатическите старания за прекъсване на военните дейности не са изчерпани и е допустимо връщането към договарянията за мир. „ Най-голямото предизвикателство пред Европейски Съюз през днешния ден е да бъде пример на международната сцена за мир и обединяване, а освен общ брой от страни “, уточни ръководителят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели съвсем идентичен брой бежанци от Украйна – към 100 хиляди души. На срещата беше разисквано и закъснялото правене на общоевропейско законодателство в региона на миграцията и убежището. Споделена беше паниката от продоволствена рецесия като разследване от войната, изключително в страните от Африканския континент. изрази безпокойство, че резултатите от нея още веднъж ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти.



Българският вицепрезидент и ръководителят на Камарата на депутатите на Италианската република разискаха и следствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи основаването на проект за възобновяване за енергетиката по образеца на Плана за възобновяване и резистентност, целящ да се оправи с следствията от пандемията от Ковид-19.

„ България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. Европейският съюз не е единствено свободно придвижване на хора, артикули и услуги, Европейски Съюз е на първо място съблюдаване на човешките права. В България има стабилен народен консенсус, че преговорният развой за Република Северна Македония ще бъде отворен едвам когато има напредък по всички нерешени въпроси “, съобщи, като показа българската позиция за политическото разширение на Европейски Съюз. Вицепрезидентът уточни, че българите в Северна Македония са подложени на систематична дискриминация.

„ Република Северна Македония би трябвало да показа задоволително гаранции, че съблюдава Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство. Засега няма декларирано такова предпочитание. Най-голямата гаранция за спазването правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ “, акцентира Йотова и настоя за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменима част от преговорната рамка. От своя страна Роберто Фико показа италианската позиция, съгласно която първо би трябвало да стартира преговорният развой и в неговия ход да се вземат решение отворените въпроси. „ Не можем да вършим взаимни отстъпки с българската позиция, тъй като в противоположен случай ще внесем спомагателни спорове в Европейския съюз “, безапелационна беше вицепрезидентът Йотова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР