Изслушванията на шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална

...
Изслушванията на шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална
Коментари Харесай

Започнаха изслушванията на кандидатите за БНТ - Сашо Йовков постави акцент върху финансите

Изслушванията на шестимата претенденти за общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ) започнаха през днешния ден в Съвет за електронни медии, не престават и на следващия ден, а в петък е изборът на новият началник на малкия екран.
 6 души ще се борят да бъдат шеф на Българска национална телевизия, а 5 на БНР, реши Съвет за електронни медии
Първи пред петимата членове на регулатора визията си за Българска национална телевизия показа дългогодишният състезателен публицист Сашо Йовков.

Акцентът в презентацията му бе финансовото състояние на малкия екран, за което неотдавна стана ясно, че е проблематично, с многомилионни задължения.

Към днешна дата отговорностите са 27 млн. лв., уточни Йовков. От тях 22 млн. лв. са към НУРТС за преноса на тв сигнала. Според Йовков тези задължения елементарно могат да бъдат предоговорени и да бъдат поети от държавния бюджет, а не от дотацията.

Йовков сложи акцент и върху скъпоструващите външни продукции, които съгласно него би трябвало да бъдат предоговорени. Той даде образец преди всичко със " Стани богат ", като цитира и числа - 3 милиона лв. са насъбрани за неговата реализация, лицензионната такса е 168 000 лв. на сезон, а средставата за реализация на сезон - 1,44 млн. лв.. Фактът, че предаването е обещано за реализация на външен продуцент, доста го оскъпява, счита той.

В началото харесах концепцията за предаването, само че бях изненадан от бюджета, съобщи Йовков.

Според него разноските на малкия екран могат да бъдат обезщетени и с по-добра продажба на рекламно време. 

Той разкритикува и прекъсването на предаването " Открито " на Валя Ахчиева и сподели, че на Българска национална телевизия ѝ би трябвало звено за проверяваща публицистика.

Кандидатът се разгласи изрично за опазване на стратегиите БНТ2 и БНТ3, като БНТ3 остане канал за спорт и забавление, само че не със скъпи задгранични права, а да излъчва главно български спорт.

" В нашите състезания в последно време първият подред става първи в класирането. Не знам дали и в този момент ще стане по този начин. Намирам концепцията ви за добра. Няма да приказвам за плурализъм, въпросът на въпросите в този момент е от финансов темперамент. Вие говорите за финансов ръб ", разяснява членът на Съвет за електронни медии Иво Станасов. Той уточни " Стани богат ", " Пътеки " и " Спортисимо " като образец за излъчвания, през които изтичат пари. " Ако се ангажирате да спрете такива течове, имате моята поддръжка. Не е обикновено приходите от служебните барчета и почивното дело да са повече от рекламните ", сподели Атанасов.

В отговор Йовков добави и други продукции, които съгласно него са със повишени разноски - " Бързо, елементарно, вкусно " излизало по 8500 лв. на предаване, а заплащанията за социология в " Референдум " съгласно него би трябвало да бъдат понижени. Според Йовков тези неща могат да бъдат контрактувани с естествен разговор.

Той разяснява още, че заплатите в Българска национална телевизия би трябвало да са по-високи, само че повече би трябвало да се заплаща за авторство, за истински хрумвания и за повече труд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР