Изслушването на министър Велислав Минеков в парламента се оказа тешък

...
Изслушването на министър Велислав Минеков в парламента се оказа тешък
Коментари Харесай

Минеков напомни как ГЕРБ притискат журналисти, ДПС скочиха


Изслушването на министър Велислав Минеков в Народното събрание се оказа тешък и гласовит пестник за ГЕРБ и ръководството им. Той съумя да задейства даже Движение за права и свободи в отбрана на Бойко Борисов и хората му, а депутати и от двете партии в един миг желаеха чуването да спре.

Минеков бе извикан пред депутатите по гледище на ГЕРБ поради проблема с неплатения наем за постройката, в която се обитава редакцията на в. „ Труд “. Министърът предизвести за казуса преди няколко месеца, а в понеделник полиция запечата постройката. Това, несъмнено, задейства ГЕРБ, които упрекнаха служебното правителсто в тъпчене на свободата на словото и в цензура.

От трибуната на Народно събрание първи нападна Любен Дилов-син. " Министър на културата, предвождащ служители на реда, е когнитивен дисонанс. В журналистическата си процедура съм виждал нееднократно полицаи, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър, който мечтае и се държи като полицай, виждам за пръв път ", патетично стартира Дилов-син, бурно приветстван от групата на ГЕРБ.

Минеков отвърна с намек за интелектуалното равнище на Бойко Борисов: " Този дисонанс евентуално ще би трябвало да бъде обясняван в продължение на три дни на господин Бойко Борисов, с цел да разбере защо става дума. Ще трябват старания ".

След това изброи десетки знакови случаи на политическа „ цензура “ и пазаруване на медийно спокойство от времето на ръководство на ГЕРБ. Минеков се съгласи, че свободата на словото изисква изключителни съвещания на Народното събрание. Попита обаче за какво нямаше изключително съвещание, когато бе спрян сигналът на БНР - невиждан случай в историята на България. Напомни и за изнасянето на цялата техника на банкрутиралата ТВ7 и то от Министерство на вътрешните работи и ГДБОП. Изброи и затварянето на опозиционната ВiT телевизия.

Защо нямаше изключително съвещание на Народно събрание, когато в ефир вашият съдружен сътрудник Валери Симеонов от НФСБ заплашваше публицисти, че ще им изядат хляба и ще им ритнат столчетата, попита още министърът на културата.

Припомни и по какъв начин бе свалено от ефир предаване на Милен Цветков по Нова тв.

Кога ще има изключително съвещание на Народно събрание, инициирано от партия ГЕРБ, в което ще се обяснят на Ани Цолова, Милен Цветков, Мартин Карбовски, Миролюба Бенатова, Веселин Дремджиев, Сашо Диков, Лили Маринкова, заканите против Силвия Великова и доста други, които не са се оплаквали и са платили за свободомислието си с изтощение, бяс, време и пари, продължи да изрежда Минеков.

Думите му провокираха бурната реакция на Движение за права и свободи. Йордан Цонев изиска от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев да напарви забележка на Минеков, тъй като не говорел всъщност. Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС бе още по-яростен. Той разгласи изказването за скандално и изиска от Минчев да изгони министъра от пленарната зала за пренебрежение към Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР