Изследвайки пещера в близост до столицата Буенос Айрес, палеонтолози от

...
Изследвайки пещера в близост до столицата Буенос Айрес, палеонтолози от
Коментари Харесай

Откриха останките на последния гигантски прилеп-вампир

Изследвайки пещера наоколо до столицата Буенос Айрес, палеонтолози от Аржентина са разкрили фосилизирана челюст от считания за най-големия прилеп в историята на Земята, заяви Сайънс алърт.

Древният тип е прочут като Desmodus draculae. Представителите му са изчезнали относително скоро - през 19-и век, предава Българска телеграфна агенция. В епохата на плейстоцена преди повече от 100 милиона години гигантските прилепи са обитавали обширните територии на Централна и Южна Америка. Следи от тях са откривани в Аржентина, Мексико, Еквадор, Бразилия, Венецуела, Белиз и Боливия.

Прилепите-вампири от този тип, кръстени на фамозния граф Дракула, са били с тегло 60 грама. Размахът на крилете им е достигал 50 сантиметра. Древните създания са били с размерите на компютърна клавиатура - доста по-големи от всички типове прилепи, които населяват планетата в наши дни, изяснява Сантяго Брисуела от изследователския екип на Националния университет в Плата дел Мар.



Подобно на други прилепи-вампири, Desmodus draculae са се хранили с кръв.

Учените напомнят, че по принцип ухапванията от тези прилепи не са рискови за хората и животните, в случай че " кръвопийците " не са инфектирани. Известно е, че прилепите придвижват бяс. През последните години летящите бозайници станаха обект на голям брой проучвания поради способността им да придвижват и други рискови вируси.

Фосилизираната челюст е открита в пещера с диаметър 1,2 метра. Учените считат, че в нея е живял великански безделник (също липсващ вид).

За експертите до момента оставаше мистерия какво е било храненето на праисторическите прилепи-вампири. Някои учени считат, че те са се хранили с гризачи и други дребни животни. Други допускат, че представителите на типа Desmodus draculae са нападали едри бозайници. Откритите в пещерата остатъци от великански безделник по-скоро удостоверяват втората догадка.

Desmodus draculae е последният от гигантските летящи бозайници. Видът е липсващ през колониалния интервал, към 1820 година, по време на дребния ледников интервал.

В наши дни от към 1400 известни типа прилепи единствено три са хематофаги - паразити, хранещи се извънредно единствено с кръвта на други животни. И трите типа населяват Южна Америка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР