Изследвания сочат, че социалната тревожност е свързана с коефициента на

...
Изследвания сочат, че социалната тревожност е свързана с коефициента на
Коментари Харесай

Социалната тревожност и връзката й с интелигентността

Изследвания сочат, че обществената тревога е обвързвана с коефициента на просветеност и съчувствените качества.

Преди години се направи опит да се откри каква е връзката сред духовните търсения на хората и способността им за действие в обществото. Установи се, че хората, които имат по-духовно схващане за живота, са по-податливи на психологични проблеми, зависимости и тревожни разстройства.

Daily Mail излезе със заглавие „ Духовните хора са по-склонни към психологични болести (но най-малко намират по-висш смисъл в живота си) “, което наведе на мисълта, че тези хора са „ луди, само че най-малко ценят живота повече “.

The Telegraph също излезе със публикация, че духовните хора имат повече психологични проблеми. Което неизбежно води до въпроса: духовните персони имат повече психологични проблеми, тъй като са луди или тъй като имат по-дълбоко схващане за това, което се случва в света?

Става ясно, че тези хора са по-наясно с неприятните неща в обществото и са по-свързани със страданията по света. Възможно ли е тревожният разум, в действителност да е търсещият и обвързваният със света разум? Изследванията през последните години свързват обществената тревога с нарасналите съчувствени качества. Хората, които оповестяват, че страдат от обществена тревога имат нараснала дарба да усещат и схващат страстите и психологичните положения на хората към тях. В  проучването се споделя:

Резултатите поддържат хипотезата, че високо обществено тревожните лица могат да показват неповторими социално-познавателни качества, нараснала когнитивна емпатия и висока акуратност при преценката на психологичното положение на близките.

Проучванията свързват безпокойството с интелигентността

Едва неотдавна извършено проучване от университета Lakehead откри, че хората, които оповестяват, че страдат от обществена тревога и меланхолия демонстрират по-високи резултати на тестванията за премерване на лингвистичната просветеност, т.е. уменята им да боравят с езика и да се показват са много по-развити от тези, които не страдат от тревога.

Друго изследване, оповестено в European Journal of Psychology откри, че участниците с висока тревога са по-бързи при откриването на закани за заплаха и имат доста по-бързи и съответни реакции, в сравнение с другите участници. Проучването заключава:

Хората, които страдат от тревога са бързи в откриването на опасност, предизвестяват останалите членове на групата за заплахата и нуждата от отбрана. Участниците с висока тревога са по-малко склонни да се бавят, когато е належащо да се достави предупредително известие.

Едно от обясненията за това е, че тревожните лица са и повече склонни към алтруизъм. В природата, животните, които са по-вещи в откриването  и реагирането на рискове, е доста по-вероятно да оцелеят. В реалност, някои типове от животинското царство разчитат на субект от своето стадо, който е по-тревожен от останалите и може да открива закани, преди всички останали. Възможно ли е тревогата в действителност да е еволюционно преимущество?

Проучване на SUNY Downstate Medical Center в Ню Йорк споделя, че участниците, които страдат от тежки случаи на тревога демонстрират доста по-високи резултати на тестванията за просветеност. С други думи, съществува директна корелация сред степента на тревога и степента на просветеност. Това не е изненада, защото тревожните хора са склонни към непрестанно анализиране, оценяване, хрумвания за формулиране, отразяване и обработка на информация.

Д-р Джереми Коплан споделя: „ Прекомерната паника нормално се преглежда като негативна линия, а високата просветеност като позитивна, само че тревогата е евентуално това, което дава опция на нашия тип да заобикаля рискови обстановки, без значение какъв брой отдалечени са те от нас. “

Хората, чието мислене е повече ориентирано към духовното измерение на битието, в сравнение с към материалното, страдат от тревога и меланхолия в по-голяма степен. Но това е по този начин, тъй като очите им виждат свят, който има незабавна потребност от корекция. Те безусловно имат нараснала дарба да усещат страстите на хората към тях. Така че генерализираното обезпокоително разстройство, в действителност се демонстрира като нараснала вътрешен глас.

Източник: healthfoodsoul.com
Изображения: Francis Bacon (1909-1992)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР