Изследването е извършено върху геномите на братята близнаци Скот Кели

...
Изследването е извършено върху геномите на братята близнаци Скот Кели
Коментари Харесай

Космосът безвъзвратно променя ДНК на астронавтите

Изследването е осъществено върху геномите на братята близнаци Скот Кели и брат му Марк Кели.

Скот Кели е прекарал на борда на МКС през 2015 и 2016 година общо 520 дни, до момента в който брат му Марк е бил от самото начало на Земята.
Понастоящем съществува ограничаване на НАСА, съгласно което един астронавт може да прекара в Космоса най-много 6 месеца.

В същото време, обаче, един възможен полет до Марс би траял най-малко 3 години и опитът на организацията с проучване на измененията в генома може да хвърли светлина върху възможните проблеми от толкоз дълъг престой в Космоса.

Изследователите са следили психическото и физиологичното положение на Скот и го съпоставят със положението на брат му.

По-специално, те са изследвали разнообразни протеини и са подложили на оценка когнитивните качества на близнаците.
Десет проучвателен групи показали предварителните си резултати предходната година в границите на Програмата за проучване на човешките запаси на НАСА (2017).
Наскоро тези резултати бяха доказани.
Според учените, пътуването в космоса е обвързвано със стрес, иницииран от липса на О2, увеличение на възпаленията и забележими промени в състава на питателните субстанции, които са предизвикали някои генетични промени в тялото на астронавта.

През 2017 година учените разкрили, че крайните елементи на хромозомите на Скот Кели - неговите теломери - стават по-дълги, до момента в който е бил в космоса.
По-нататъшно тестване удостоверява това и сподели, че по-голямата част от теломерите още веднъж са се скъсили два дни след завръщането му на Земята.

Установено е, че 93% от гените на Скот Кели са се нормализирали.
Въпреки това, останалите 7% може да покажат дълготрайни промени в ДНК, свързани с имунната система, намаляването и на ДНК), методът на формиране на костите, неналичието на О2 и нарасналите равнища на въглероден диоксид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР