Изследване върху единствения в света отровен примат хвърля светлина върху

...
Изследване върху единствения в света отровен примат хвърля светлина върху
Коментари Харесай

Учени направиха нови разкрития за алергиите към котките

Изследване върху единствения в света токсичен примат хвърля светлина върху аргументите за алергията при хората към котки, заяви Сайънс алърт.

Учени от университета на Куинсланд, Австралия са разкрили изненадваща аналогия сред протеин в жлезите от мишечните ямки на дебелото лори и алерген, открит при котките, предава Българска телеграфна агенция.

Откритието освен дава отговор на въпроса за алергията, само че може да докара до лекуване за хората, които страдат след среща и прикосновение с някое от животните.

Дебелото лори е тип примат, нормално обитаващ Южна и Югоизточна Азия. Тези животни имат остри зъби. Освен това, когато са застрашени, те облизват жлезите си и прибавят отровна слюнка към порезните рани, които нанасят на врага, когато са застрашени.

" Обикновено лоритата употребяват отровата си при борба с други лорита, като им предизвикват мъчно зарастващи рани. Но когато са ухапани хора, жертвата демонстрира признаци като тези при алергичен потрес ", сподели биологът Брайън Фрай от университета на Куинсланд. Симптомите нормално са затруднено дишане, кръв в урината, мощна болежка и в най-тежките случаи - анафилактичен потрес.

Токсичността на отровата на лорито се дължи на протеини, които били обект на проучването на учените. Те изследвали ДНК на протеините и тя се оказала съвсем идентична с тази на алергенния протеин при котките.

Котките секретират и се покриват с този протеин и навръх него реагират хората, които демонстрират алергия, сподели Фрай. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР