Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното население на

...
Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното население на
Коментари Харесай

52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г.

Изследване на потреблението на културни артикули от пълнолетното население на Република България демонстрира много притеснителни данни. То е направено в границите на план " Лаборатория " Право на просвета ” на съдружие " Фабрика за хрумвания ” и е финансирано от Националния фонд " Култура " по стратегия " Подкрепа за възобновяване и развиване на частни културни организации ”, съобщи БНР.

52% от пълнолетното население на Република България не е посещавало нито едно културно събитие през 2022 година

" Резултатите от проучването потвърдиха нашата работна догадка, като организация, която работи в дребните обитаеми места, и доста по-страшни са цифрите, където 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития ", споделя Янина Танева от " Фабрика за хрумвания ".

Изследването е поръчано от " Фабрика за хрумвания ”, които работят за възобновяване на културния живот на социологическа организация " Маркет линкс ”. Обемът на извадката е  от 1024 респондента. Ключови данни, залегнали в изследването са динамичността на (не)участие в културни действия, с изтъкване на спецификата по възраст, обучение, приблизително брутно заплащане, обитаемо място и пол.

" Опроверга се догатката, че в селата няма интерес или предпочитание да се използва или да се основава просвета ", акцентира Янина Танева.

20% от хората с най-ниски приходи отделят едвам 0,5% за просвета и културни действия. Хората в дейната професионална активност и с високи приходи, показват фактора време като сериозна спънка за присъединяване в културни действия.

Данните от проучването сочат, че най-вече българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Важен извод е, че хората над 55 години внезапно не могат да си разрешат присъединяване в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, в случай че имаха повече пари, а 40 на 100 – в случай че такива събития са проведени в тяхното или близко обитаемо място.

" Фабрика за хрумвания " от дълго време работи в български села посредством програмата " Резиденция Баба ", по която младежи живеят в семейства на възрастни хора.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР