Изследователката Веселина Узунова дари постъпленията от наскоро издадена своя книга

...
Изследователката Веселина Узунова дари постъпленията от наскоро издадена своя книга
Коментари Харесай

Изследователка дари приходите от книгата си за поклонението в памет на жертвите на комунизма в Белене

Изследователката Веселина Узунова подари постъпленията от неотдавна издадена своя книга за образуване и осъществяване на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „ Белене “, заяви Христо Христов, изпълнителен шеф на фондация на „ Истина и памет “, съорганизатор на събитието, което ще се организира на някогашния Втори обект на лагера на остров Персин на 1 юни 2024 година, написа desebg.com.

Веселина Узунова, която е помощник в Института за исторически проучвания на Българска академия на науките и основен организатор в Регионалния исторически музей в Хасково, показа през февруари тази година проучването си „ Белязан доживот “ – мемоари на полицейския чиновник Здравко Шейтанов (1944-1960).

Мемоарите на някогашния контраразузнавач от полицията в Хасково са извънредно скъпи, защото са единствените, описващи арестите в града директно след 9 септември 1944 година и активността на „ националния съд “ в Хасково през 1945 година (самият Шейтанов е наказан на 15 години затвор, а три години е въдворен в концлагера „ Белене “).

Те са обогатени от Узунова с в детайли проучване за интервала, с материали за Здравко Шейтанов от досието му в Държавна сигурност и с значими детайлности от държавните архиви, даващи подробна картина на ситуацията и събитията в Хасково през 30-те и 40-те години на ХХ век, в това число и на локалната полицейска работа. Книгата е издадена от издателство „ Проф. Марин Дринов “ – Българска академия на науките.

Веселина Узунова е първият спомоществовател, който поддържа обилно тазгодишната дарителска акция за подкрепяне на провеждането на поклонението на „ Белене “.

За втора поредна година то се провежда от Инициативна група, в която доброволна са се присъединили персони, цивилен организации, Съюза на репресираните от комунизма „ Памет “, както и от партиите Български земеделски народен съюз и „ Обединени земеделци “.

„ Дарих постъпленията от продажбата на книгата „ Белязан доживот “, с цел да не бъде забравено мястото, събрало тъжните ориси на хиляди българи “, съобщи Веселина Узунова, потърсена за коментар от desebg.com.

По думите ѝ лагерът „ Белене “ е единствената наказателна колония в България и една от дребното съществували в Европа, която е изолирала политическите съперници на тоталитарната власт за интервала 1944-1987 година

„ Светът би трябвало да научи за това място час по-скоро, а то може да стане единствено като съхраним паметта за изпратените там хора “, уверена е Узунова.

От името на Инициативната група за организирането на поклонението в „ Белене “ 2024 Христо Христов благодари на изследователката за жеста и поддръжката ѝ.

Интересно е, че тя не е единственият откривател на интервала на комунистическия режим, който прави подаяние за идното събитие на остров Персин на 1 юни 2024 година

Проф. Вили Лилков също е измежду първите, които са се присъединили в стартиралата тази седмица дарителска акция за събитието.

Той е съавтор на книгите „ Бивши хора “ и „ Погубената България “, осветили ориста на стотици представители на българския хайлайф до 1944 година, дамгосани от комунистическия режим по руски пример като „ някогашни хора “ и подложени на продължителни репресии и гнет.

Лилков е създател и на проучванията „ Стопанските парадокси на българския комунизъм “, „ Доблест и наказване “ за ориста на наказаните от „ националния съд “ спасители на българските евреи и „ Наши хора по квалификацията на Българска комунистическа партия “ за привилегиите на комунистическа върхушка.

Миналата година в дарителската акция се включи и Борислав Скочев, създател на единственото детайлност проучване за основаването и активността на лагера „ Белене “.

Тази година измежду първите донори за събитието в памет на жертвите на комунистическия режим в „ Белене “ е Стойчо Стоев, шеф на учебно заведение във Варна и наследник на земеделеца Андон Стоев Андонов от опозиционния Български земеделски народен съюз, въдворен в лагера на 22 години и оживял в него след 6-годишен престой.

Сред първите донори е и Никодим Янушев, политически бежанец в Съединени американски щати по време на комунистическия режим, наследник на бизнесмена Иван Цолов от Угърчин, Ловешко, въдворен без съд и присъда в няколко лагери след 9 септември 1944 година, в това число и в „ Белене “.

Никодим Янушев е създател на записките „ Моите животи “ и воин в документалната поредност „ Отворени досиета “ на Българска национална телевизия, отдадена на жертвите на комунистическия режим.

Имената на всички донори ще бъдат оповестени обществено с признателност от уредниците на самото честване.

Дарителската акция за образуване и осъществяване на годишното поклонение на „ Белене “ на 1 юни 2024 година продължава.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР