Изследователите са открили, че могат да създават фалшиви спомени на

...
Изследователите са открили, че могат да създават фалшиви спомени на
Коментари Харесай

Имплантират фалшиви спомени с помощта на дийпфейк

Изследователите са разкрили, че могат да основават подправени мемоари на хора, показвайки им подправени клипове на римейкове на филми, които в никакъв случай не са били създадени.

Както е разказано в скорошна публикация, оповестена в списание PLOS One, дейпфейк клипове на измислени филми бяха задоволително безапелационни, с цел да подмамят участниците да повярват, че са същински.

Някои стигнаха до такава степен, че класираха подправените филми, като по-добри от оригиналите. " Въпреки това дълбоките имитации не бяха по-ефективни от простите текстови описания при деформиране на паметта ", написа в публикацията. Това допуска, че основаването на подправен спомен е по-лесно от предстоящото.

" Не би трябвало да бързаме с прогнози за дистопично бъдеще, учредено на страховете ни към нововъзникващите технологии ", споделя водещият създател на проучването Джилиан Мърфи, откривател на дезинформацията в Университетския лицей в Корк пред The Daily Beast. " Да, има доста действителни вреди, породени от дълбоки имитации, само че постоянно би трябвало да събираме доказателства за тези вреди преди всичко, преди да се втурнем да позволяваме проблеми, които преди малко сме предположили, че може да съществуват. "

При опита откривателите посочили дейпфейк фрагменти на 436 участници. Сред тях били вариации на Брад Пит в основната роля в " The Shining " до Чарлийз Терон, която играеше в " Captain Marvel ".

Средно 49 % от участниците са били заблудени от надълбоко подправените видеоклипове. Цели 41 % от тази група настояват, че римейкът на " Капитан Марвел " е по-добър. Такъв филм в реалност не е основан, написа dir.bg.

Participants viewed clips or descriptions of movie remakes. Some were real studio remakes (e.g. Carrie, Tomb Raider), while others were fictitious deepfakes: Brad Pitt in The Shining, Will Smith in the Matrix, Charlize Theron in Captain Marvel, Chris Pratt in Indiana Jones.
— Gillian Murphy (@gillysmurf)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР