Изследователи в Амазонската джунгла са открили най-големия вид змия в

...
Изследователи в Амазонската джунгла са открили най-големия вид змия в
Коментари Харесай

Откриха най-големия вид змия в света

Изследователи в Амазонската джунгла са разкрили най-големия тип змия в света - голяма зелена анаконда, оповестява " Ройтерс ".

По информация на сп. " Пийпъл " вълнуващото изобретение е направено в тропическите гори на Еквадор, по време на фотоси на научнопопулярна поредност на National Geographic с Уил Смит.

Видеоклип, публикуван в интернет, демонстрира мащаба на тези дълги 6,1 метра влечуги, до момента в който един от откривателите - нидерландският биолог Фрийк Вонк, плува до великански образец, тежащ 200 кг.

Досега се смяташе, че в дивата природа съществува единствено един тип зелена анаконда - Eunectes murinus. По-рано този месец обаче научното списание Diversity разкри, че новата " северна зелена анаконда " принадлежи на друг, нов тип - Eunectes akiyama.

" Трябваше да използваме анакондите като индикативен тип за това какви вреди са нанесени от нефтените разливи край Ясуни в Еквадор, защото добивът на нефт е напълно отвън надзор ", изясни откривателят Брайън Г. Фрай.
 Снимка 655742
Източник:

Фрай - австралийски професор по биология в Университета на Куинсланд, който съвсем 20 години изследва типовете анаконди, открити в Южна Америка, съобщи, че откритието им разрешава да покажат, че двата типа са се отделили един от различен преди съвсем 10 милиона години.

" Наистина удивителното обаче е, че макар тази генетична разлика и макар дългия си интервал на разминаване, двете животни са изцяло идентични ", уточни той.

Въпреки че зелените змии анаконда са доста сходни на външен тип, те имат генетична разлика от 5,5%, което е изненадващо за учените.

" Това е невероятно голяма генетична разлика, изключително като се има поради, че ние се разграничаваме единствено с 2% от шимпанзетата ", разясни Фрай.

По негови думи анакондите са необикновено потребни източници на информация за екологичното здраве на региона и евентуалните въздействия върху човешкото здраве на нефтените разливи в района.

Някои от змиите, изследвани в елементи от Еквадор, са мощно нечисти от петролните разливи, а анакондите и рибите арапаима натрупват огромно количество от нефтохимическите метали , добави откривателят.

" Това значи, че в случай че рибите арапаима натрупват тези метали от нефтени разливи, потреблението им би трябвало да се заобикаля от бременни дами, тъкмо както се заобикалят сьомгата и рибата звук в други елементи на света от боязън от метилживак ", разяснява той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР