Изследователи са открили, че коронавирусът може да предизвика рядка инфекция,

...
Изследователи са открили, че коронавирусът може да предизвика рядка инфекция,
Коментари Харесай

Откриха нова жестока последица от COVID-19

Изследователи са разкрили, че коронавирусът може да провокира рядка зараза, която води до загуба на зрение, заяви списание Science Report.

Изследването е извършено от екип от университета Хофстра в Хемпстед, Ню Йорк.

В болница в Ню Йорк няколко пациенти, страдащи от COVID-19, развили кератит – инфектиране на роговицата. След това на този декор се развил и ендофталмит – гнойно инфектиране на вътрешните мембрани на очната ябълка.

Наличието на три случая на ендофталмит за толкоз малко време е извънредно рядко и защото всички те са свързани със заразяване с COVID-19, е належащо ново и по-задълбочено изследване, споделят специалистите.

От тримата пациенти единият умрял от COVID-19, на различен трябвало да му бъде отстранено окото, а третият тежко болен изцяло е изгубил зрението си.

Отбелязва се, че всички участници в наблюденията са били на възраст над 60 години.

Ендофталмитът е доста рядка болест, само че може да бъде породен от вирус. Симптомите на зараза включват зачервяване, болежка, обособяване от окото, отичане на клепачите и понижено зрение.

Освен това преходът от кератит към ендофталмит също е доста рядко събитие. Друго изследване демонстрира единствено 27 случая за 15 години, при които пациентът е развил ендофталмит, породен от кератит.

Въпреки че е допустимо кератитът да е обвързван с COVID-19, понастоящем учените не престават проучванията си, с цел да потвърдят неоспорима връзка сред болестта с ковид и тежките очни патологии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР