Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което

...
Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което
Коментари Харесай

ХИВ бе елиминиран от клетки чрез технология за редактиране на гени в лабораторни условия

Изследователи са отстранили ХИВ от кафези в лабораторни условия, което усилва очакванията за изцеление, оповестява Пи Ей Мидия/ДПА.

С помощта на технология за редактиране на гени, известна като CRISPR-Cas, която получи Нобелова премия през 2020 година, учените съумяха да нападат ДНК на ХИВ, като отстраниха всички следи от вируса в инфектираните кафези.

Работейки всъщност като генетична ножица, технологията реже ДНК в избрани точки, позволявайки изтриването на нежелани гени или въвеждането на нов генетичен материал в клетките.

Авторите на проучването оповестиха, че задачата им е да разработят благонадежден и безвреден CRISPR-Cas режим, стремейки се към всеобхватно „ лекарство за ХИВ за всички “, което може да инактивира разнообразни варианти на ХИВ в разнообразни клетъчни контексти.

Учените, ръководени от доктор Елена Херера-Карильо и част от нейния екип - Юанлин Бао, Чжънхао Юй и Паскал Кроон, от Университетския медицински център (UMC) в Амстердам, Нидерландия, оповестиха, че са създали ефикасна офанзива против вируса в разнообразни кафези и там, където той може да се крие.

Те прибавиха: „ Тези открития съставляват основен прогрес към създаването на тактика за лекуване “.

ХИВ може да инфектира разнообразни типове кафези и тъкани в организма и по тази причина откривателите търсят метод да нападат вируса, където и да се появи.

В новото изследване, показано на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания, откривателите се концентрират върху елементи от вируса, които остават едни и същи при всички известни варианти на ХИВ.

Те настояват, че методът има за цел да обезпечи широкоспектърна терапия, способна да се бори дейно с голям брой разновидности на ХИВ.

Според откривателите тяхната работа към този момент съставлява единствено доказателство за концепцията и няма да се трансформира в лекарство против вируса на СПИН още на следващия ден.

Те споделят, че идващите стъпки включват усъвършенстване на метода на достъп до клетките, с цел да може технологията да обхване по-голямата част от клетките с ХИВ.

Надеждата е да се създаде тактика, която да направи тази система допустимо най-безопасна за бъдещи клинични приложения, и да се реализира верният баланс сред резултатност и сигурност.

„ Едва по-късно можем да обмислим клинични изпитвания на лекуване при хора, с цел да обезвредим резервоара на ХИВ ", обясниха учените.

„ Макар че тези предварителни резултати са доста окуражаващи, е рано да се разгласи, че на хоризонта се задава функционално лекуване на ХИВ “, споделят откривателите в умозаключение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР