Изследователи от Великобритания и Финландия установиха, че любовта към тъжните

...
Изследователи от Великобритания и Финландия установиха, че любовта към тъжните
Коментари Харесай

Защо хората обичат тъжна музика?

Изследователи от Англия и Финландия откриха, че любовта към тъжните песни е обвързвана със способността на хора към съпреживяване, написа Frontiers in Psychology. Учени дали на доброволци да чуят непозната им тъжна музика. Преди и след прослушването участниците в опити били помолени да попълнят анкета и да отговорят на няколко въпроса по отношение на това какви усеща е провокирала композицията у тях. Освен това на участниците били показани 25 картинки, изобразяващи хора, които не показват избрани страсти. Те били помолени да опишат какви усеща изпитват показаните им персонажи. Учените предполагали, че хората, изпитващи горест по време на теста, ще са склони да кажат, че на картинките са изобразени тъжни лица. 

По време на прослушването учените следили сърдечния темп и електрическата интензивност на кожата. Освен това откривателите отчели и персоналните особености на участниците в опита, примерно музикалните им усети и склонността им към носталгията. 

Резултатите посочили, че прочувствената реакция на музиката може да се охарактеризира с три фактора – тъгата може да бъде обвързвана с разпределяне, съпреживяване и паника. Хората с „ тревожна горест “ показали по-скоро отрицателна реакция. Докато тези, които изпитвали горест, обвързвана със състрадание, оцениха музиката като приятна. За тези хора са присъщи развитата фикция и умеенето да одобряват гледната точка на различен човек. Според учените тъжната музика е известна, тъй като при избран вид хора тъжните мелодии им разрешава да почувстват тъга-съпреживяване, от която получават наслаждение.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР