Изследователи от Университета на Минесота успяха да прилъжат вид бактерия

...
Изследователи от Университета на Минесота успяха да прилъжат вид бактерия
Коментари Харесай

Учени научиха бактерии да ядат електричество

Изследователи от Университета на Минесота съумяха да прилъжат тип бактерия да смени обичайното си ядене от отчасти окислено желязо с електричество. Трик, който един ден може да разреши на микроорганизмите да основават биогориво, написа Popular Science.

Въпросната бактерия (Mariprofundus ferrooxydans) живее покрай хидротермални източници или на морското дъно. Подобно на своите себеподобни и тя разчита на тип разтворимо желязо. Именно посредством него тя си набира електроните, с които диша. Когато е разполагаем задоволително О2, желязото му отдава своите електрони, с цел да се стабилизира и надлежно се трансформира в наслойка. В региони с ниско наличие на О2 обаче. M. ferrooxydans извършва функционалността на кислорода и надлежно извлича сила от спомагателните електрони.

Предишни проучвания демонстрират че бактериите, които крадат електрони, употребяват протеини от външната си страна, благодарение на които правят въпросния „ грабеж “. Съответно учените от Минесота вземат решение да подават електрони на микроорганизмите непосредствено към повърхността им. В своя опит те слагат M. Ferrooxydans върху електрод, надъхан по този начин, че да освобождава същата сила, която и ръждата.

Изследователите оставили микробите да се развъждат на повърхността на електрода в продължение на четири седмици. За да ги поддържат в допълнение, те им дали и напълно малко наслойка. Впоследствие ги преместили на различен електрод, само че този път без наслойка. За тяхна най-голяма изненада бактериите траяли да се развиват безпроблемно, даже когато били отнесени на трети електрод.

Резултатите демонстрират, че бактерии като M. Ferrooxydans могат да употребяват електричеството от електродите, с цел да улавят въглеродния диоксид и да се развъждат. По-интересното в тази ситуация е, че когато основават нови кафези посредством въглероден диоксид, бактерията прибягва до помощта на електричеството, с цел да стартира да съхранява въглерод под форма, която хората могат да употребяват за гориво.

Учените се надяват, че ще могат да употребяват този собствен способ, с цел да създават нов вид биогориво в огромни количества от микроби, употребяващи електричеството от слънчеви кафези и други сходни неизкопаеми източници. Предизвикателствата, които би трябвало да преодолеят обаче, на този стадий са прекалено много. „ Ако съществуват 100 стъпки, с цел да осъществяваме това, то ние преди малко направихме първата “, съобщи един от учените, участващ в проучването.

Източник: Popular Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР