Изследователи от университета на Астън, Великобритания, са произвели висококачествен биодизел,

...
Изследователи от университета на Астън, Великобритания, са произвели висококачествен биодизел,
Коментари Харесай

Изследователи "хранят" микроводорасли с утайка от кафе, за да произвеждат биодизел с ниски емисии

Изследователи от университета на Астън, Англия, са произвели първокачествен биодизел, откакто са " хранили " и отгледали микроводорасли върху наслойка от кафе, заяви " Сайънс дейли ".

В хода на проучването експертите са отглеждали водорасли, които по-късно се преработват в гориво.

Само във Англия ежедневно се изпиват почти 98 милиона чаши кафе, което способства за голямо количество употребена наслойка. Тя се преработва като общ боклук и постоянно се озовава на сметището или се изгаря.

Изследователите обаче са открили, че тази наслойка обезпечава както хранителни субстанции, по този начин и конструкция, върху която могат да порастват микроводораслите (Chlorella vulgaris sp.).

В резултат на това учените са съумели да извлекат усъвършенстван биодизел, който генерира минимални излъчвания, обезпечава добра работа на мотора и дава отговор на американските и европейските спецификации.

Досега водорасли са отглеждани върху материали като полиуретанова пяна и найлон, които не обезпечават никакви хранителни субстанции. Изследователите обаче са открили, че клетките на микроводораслите могат да порастват върху утайката от кафе, без да се нуждаят от други външни хранителни субстанции.

Те също по този начин са разкрили, че излагането на водораслите на светлина в продължение на 20 часа дневно и на мрачно единствено за четири часа основава биодизел с най-хубаво качество.

" Това е пробив в системата за развъждане на микроводорасли. Биодизелът от микроводорасли, прикрепени към употребена наслойка от кафе, може да бъде съвършен избор за комерсиализация на нови първични материали. Освен това потреблението на тази нова суровина може да понижи изсичането на палмови дървета за добиване на масло за произвеждане на биогориво. В Югоизточна Азия това води до непрестанно обезлесяване и увеличение на излъчванията на парникови газове ", пишат откривателите в сп. " Renewable and Sustainable Energy Reviews ".

Британските учени са работили в съдействие с сътрудници от Малайзия, Тайланд, Египет, Южна Африка и Индия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР