Изследователи от университета Карнеги Мелън разработиха метод, който може да

...
Изследователи от университета Карнеги Мелън разработиха метод, който може да
Коментари Харесай

Учени успяха чрез Wi-Fi да видят хора през стени: защо им е необходимо?

Изследователи от университета Карнеги Мелън създадоха способ, който може да открие триизмерна човешка фигура и даже придвижването на хора зад стените на стаите благодарение на Wi-Fi рутери.

В научната си работа те настояват, че са употребявали системата DensePose, която рисува хора съгласно фотомаркери. DensePose е рожба на откривателите на изкуствен разсъдък във Фейсбук. Разбира се, този план не би могъл да мине без помощта на изкуствения разсъдък. Учените са внедрили невронна мрежа в техния способ, който съпоставя данни от Wi-Fi сигнали, изпратени и получени от рутери, с координатите на човек.

Авторите на научната работа споделят, че Wi-Fi сигналите са страхотни като сурогат на нормалните RGB камери, в случай че би трябвало да рисувате или откривате хора зад трудности, пише Vice. Освен при трудности, методът им оказва помощ и при неприятно осветяване.

Изглежда, че сходно изобретение още веднъж заплашва неприкосновеността на персоналния живот на хората. Но създателите на проучването настояват противоположното: тяхната разработка би трябвало да помогне за въвеждането на системи за мониторинг за наблюдаване на благосъстоянието на възрастните хора или просто за разкриване на съмнително държание в предпазена зона.

Специалистите от университета Карнеги Мелън обаче надалеч не са първите, които употребяват радиосигнали, с цел да се опитат да създадат фотография на обекти и хора зад стените. Например през 2013 година учени от Масачузетския софтуерен институт създадоха способ за потребление на сигнала от мобилни телефони и базови станции за същата цел.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР