Изследователи от Токийския университет са разработили метод за покриване на

...
Изследователи от Токийския университет са разработили метод за покриване на
Коментари Харесай

Учени създадоха жива кожа, която може да се самолекува -

Изследователи от Токийския университет са създали способ за покриване на роботизиран пръст с живи човешки кафези. Кожата, основана по новата технология, има водоотблъскващи свойства и е способна да се самовъзстановява, пише " Сайънс дейли ", представен от Българска телеграфна агенция.

Създаденото от учените двуслойно покритие, което се състои от съединителна тъкан и външен епител, имитира външния тип и тактилните свойства на човешката кожа и има способността да се самолекува. Технологията за произвеждане на изкуствена кожа е разказана в списание " Matter ".

За да основат кожата, учените първо са потопили роботизирания пръст в цилиндър, цялостен с разтвор на колаген и дермални фибробласти - главните съставни елементи на съединителната тъкан на човешката кожа. След известно време клетките са почнали да се свиват и да покриват компактно изкуствения пръст.

След образуването на вътрешния пласт разработчиците са сложили пръста в разтвор от човешки кератиноцити. Учените изясняват, че тези епителни кафези придават текстура на изкуствената кожа и основават преграда за задържане на влагата.

В опити учените са посочили, че покритието е задоволително крепко и еластично, с цел да устоя на динамични придвижвания, като да вземем за пример прегъване и разгръщане на пръста. Изследователите са показали и способността на кожата да " лекува " рани и да заздравява като във кино лентата " Терминатор 2: Денят на страшния съд ". Ако целостта на покритието е нарушена, задоволително е да се сложи колагенова превръзка, която последователно се трансформира в кожа, стягайки раната.

Изследователите означават, че основаната от тях изкуствена кожа към момента не е съвършена. Тя не може да оцелее дълго време, в случай че не бъде снабдявана с хранителни субстанции и почиствана от мъртви кафези.

Учените възнамеряват в бъдеще да усъвършенстват кожата, внедрявайки в клетъчната конструкция сензорни неврони, космени фоликули, нокти и мастни жлези.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР