Изследователи от щата Масачузетс (США) анализираха сместа от химически вещества,

...
Изследователи от щата Масачузетс (США) анализираха сместа от химически вещества,
Коментари Харесай

Дори невключените газови котлони се оказаха източници на опасни химически вещества

Изследователи от щата Масачузетс (США) проучиха сместа от химически субстанции, които се намират в газа, доставян в домовете за готвене и отопление. Новините им не са доста приятни, оповестява Science Alert.

" Това изследване демонстрира, че газовите уреди, такива като котлони и фурни, могат да бъдат източник на рискови химически субстанции в домовете ни, даже когато не ги използваме ", означават учените.

Работата е там, че газът не е изцяло чист. Сред простите въглеродни блокове има по-дълги вериги от въглеводороди, летливи органични субстанции, в това число разнообразни алкани, циклоалкани и ароматни съединения, като бензен, толуен, етилбензен. Не всички от тези съединения са нездравословни за нас, само че в някои комбинации те могат да покачат риска от рак, както и да замърсят атмосферата.

От края на 2019 година доникъде на 2021 година откривателите събират 234 газови проби от 69 готварски печки. Оказва се, че към 7% от съединенията в газа се смятат за рискови при задоволително високи дози....

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР