Изследователи от Nokia Bell Labs поставиха нов световен рекорд за

...
Изследователи от Nokia Bell Labs поставиха нов световен рекорд за
Коментари Харесай

Nokia постави нов рекорд за скорост при трансокеански пренос на данни – 800 Gbps на 1 дължина на вълната

Изследователи от Nokia Bell Labs сложиха нов международен връх за скорост на предаване на данни по трансокеанска оптична връзка. Инженерите са съумели да реализират скорост от 800 Gbps на разстояние от 7865 километра, употребявайки една единствена дължина на вълната. Отбелязва се, че посоченото разстояние е два пъти по-голямо от дистанцията, което актуалното съоръжение обезпечава при работа с посочената ширина на честотната лента. Стойността е почти равна на географското разстояние сред Сиатъл и Токио, което значи, че новата технология дейно ще свърже континентите с 800 Gbps канали.

Изследователите от Nokia Bell Labs сложиха върха, употребявайки тестова база за оптични връзки в Париж-Саклай, Франция. Освен това откривателите от Nokia Bell Labs, дружно със чиновници на дъщерното сдружение на Nokia Alcatel Submarine Networks (ASN), сложиха още един връх. Те демонстрираха пропускателна дарба от 41 Tbps на разстояние 291 километра посредством система за предаване в C-обхвата без ретранслатори. Такива канали нормално се употребяват за свързване на острови и офшорни платформи посред им и със сушата. Предишният връх за такива системи беше 35 Tbps на същото разстояние.

И двете достижения станаха вероятни с помощта на увеличението на скоростта на предаване на данни. В случая на трансокеанските информационни системи това нарастване на скоростта на предаване на данни ще разреши да вземем за пример да се удвои дължината на трансокеанските канали при опазване на същата ширина на честотната лента, а на къси дистанции – да се понижи броят на приемо-предавателите, като в същото време се усили потенциалът, без да се употребяват спомагателни честотни ленти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР