Изследовател по сигурността е установил, че някои Wi-Fi мрежи със

...
Изследовател по сигурността е установил, че някои Wi-Fi мрежи със
Коментари Харесай

Имената на някои Wi-Fi мрежи могат да блокират Wi-Fi модула на iPhone

Изследовател по сигурността е открил, че някои Wi-Fi мрежи със признака за % (%) в техните имена могат да деактивират работата на Wi-Fi модула на iPhone и други iOS устройства. Карл Шоу написа в Twitter, че в случай че iPhone попадне в обсега на безжична мрежа с име %secretclub%  power, устройството няма да може да употребява Wi-Fi модула си или други свързани функционалности, като даже след нулиране на настройките и възобновяване на заводското положение на апарата, грешката може да остане налична, а Wi-Fi модула да бъде отразяван като негоден.

Преди няколко седмици Шоу и неговата нестопанска организация Secret Club, която се занимава с инженеринг на програмен продукт за проучвателен цели, са открили, че в случай че iPhone се свърже с мрежа със SSiD име „ % p% s% s% s% s % n “ това би предизвикало неточност в мрежовия модул на iOS, която би деактивирала неговата Wi-Fi и систематичните мрежови функционалности като AirDrop yе останат неизползваеми.
9to5Mac предложи от своя страна допустимо пояснение за тази странна неточност:
„ Символът за % (%) се употребява постоянно в програмните езици за форматиране на променливи в първоначален низ. В С спецификаторът „ %n ” значи да бъдат отразени броя на знаците, записани в низа на формата, в променлива, предадена към функционалността за форматиране на низове. Подсистемата на Wi-Fi модула евентуално предава името на Wi-Fi мрежата към вътрешна библиотека, която прави форматиране на низове, което от своя страна предизвиква случайно преписване на избрани данни, а това от своя страна до препълването на буфера. Това довежда до щета или изпълване на паметта и диспечера на дилемите на iOS приключва работата на процеса, като по този метод деактивира работата на Wi-Fi модула за потребителите. “

От известния портал са се свързали с Apple със питане за спомагателен коментар и въпроса по кое време и дали компанията ще показа промяна на грешката – само че както означават от 9to5Mac казусът може да бъде избегнат, в случай че потребителите просто не се свързват с Wi-Fi мрежи, които съдържат признака за % в името си.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР