Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена

...
Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена
Коментари Харесай

ВСС се произнесе за обезобразеното момиче от Стара Загора

Изразяваме цялостна съпричастност към потърпевшата от брутално принуждение млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на следващия акт на посягане против личността, при който е проявена особена експанзия и свирепост. Подкрепяме всеобщите митинги против насилието, тъй като имаме вяра, че гражданската сила има позитивен заряд, който ще способства за повишение на правната сигурност, предварителната защита и отбраната на жертвите на закононарушения. Това се показва в позиция на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Те означават, че случаят за следващ път поставя на дневен ред основни неразрешени въпроси в региона на правораздаването, успеваемостта на активността на правоохранителните и правосъдни органи, нуждата от срочно предприемане на съответни ограничения в отговор на публичните упования за обезпечена правна отбрана на потърпевшите от закононарушения, в частност на жертвите от принуждение, и обективен правосъден развой.
-->
" Обществените страсти на яд и отвращение обаче не следва да ескалират в апели за разпра, застрашаваща както персоналната цялост на съдиите, по този начин и справедливостта на формирания углавен развой ", се споделя в позицията, предава Българска телеграфна агенция.

Колегията отбелязва, че няма пълномощия да управлява правилността на правосъдните актове, нито може да се самосезира за ангажиране на дисциплинарна отговорност на съдиите.

Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не съставлява присъда и не предрешава изхода на наказателното произвеждане, което към момента е на досъдебна фаза, а правосъдният развой по случая от Стара Загора занапред следва, се показва още в позицията. " Недоверието към съда и всяка форма на напън върху вътрешното съдийско разбиране крият заплаха за вярното изясняване на делата ", допълват магистратите.

Призоваваме българското общество, изпълнителната и законодателната власт, за общи старания за предварителна защита и битка с всички форми на експанзия, ценене на правата на потърпевшите лица и доверие към българския съд, тъй като той е поръчител за върховенството на правото, декларират от Съдийската гилдия.

През миналите дни в цялата страна се организираха митинги против насилието над дами и в поддръжка към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, само че закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържаният по случая получи и обвиняване в опасност за ликвидиране, съдът реши той да остане в ареста.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР