Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на република

...
Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на република
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия

Изразяваме цялостна поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на република Грузия. Поздравяваме грузинския народ за избора му да включи в Конституцията си своето предпочитание за европейска интеграция. Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с ръководителя на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе.

Кобахидзе е на публично посещаване в България отпред на парламентарна делегация по покана на Цвета Караянчева. Визитата е в отговор на подписаното преди година съглашение за парламентарно съдействие сред двете страни.
Караянчева съобщи, че по време на срещата са били разисквани отличните взаимоотношения с Грузия и интензивния разговор на най-високо равнище. Тя акцентира ролята на подписаното съглашение за подсилване на институционалното съдействие и опцията посредством него да бъде оказана помощ за Грузия за нейната евроатлантическа и европейска интеграция.

"Грузия е основен външнополитически сътрудник на България, както в Черноморския район, по този начин и в Южен Кавказ и в Източното партньорство ", уточни Караянчева. По думите ѝ страната ни приветства задълбоченото съдействие в инфраструктурната съгласуваност сред Европа и Азия, която ще докара до подсилване на сигурността и икономическото богатство на двете страни. Караянчева акцентира ролята на Грузия като стратегически сътрудник на Европейски Съюз във връзка с повишение сигурността на енергийните доставки и диверсификацията им.

"Развитието на Южния газов кулоар и разширението му в Южен Кавказ и на територията на Грузия, са доста значими за доставката на каспийски енергийни запаси за Западна Европа ", сподели още тя.

Председателят на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе от своя страна уточни, че другарството сред двете страни има дълготрайни обичаи. Той благодари за българската поддръжка за суверенитета на Грузия. "Също по този начин сме доста признателни за поддръжката, която получаваме от България по отношение на нашия блян за присъединение към Европейски Съюз и НАТО ", сподели още той и акцентира, че европейската и евроатлантическата интеграция, са основни външнополитически цели на Грузия. Иракли

Кобахидзе изрази признателност и за поетия ангажимент от България във връзка с европейския мониторинг на Грузия. Той сподели още, че по време на срещата са разискали неизползвания капацитет за съдействие сред двете страни. "Ние сме извънредно стимулирани да използваме този капацитет, изключително в подтекста на Черноморския район. Заедно можем да служим като мост сред Запада и Изтока, сред Европа и Азия и би трябвало да се възползваме от капацитета си на подобен мост ", съобщи Кобахидзе. Според него е належащо да използваме огромната културна непосредственост сред България и Грузия - част от православната просвета, като основа за възстановяване на връзките сред двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР