Израелците гласуват на местни избори. Правителството се надява новият почивен

...
Израелците гласуват на местни избори. Правителството се надява новият почивен
Коментари Харесай

Израелците гласуват на местни избори

Израелците гласоподават на локални избори. Правителството се надява новият почивен ден да помогне за превъзмогване на ширещата се в страната изборна незаинтересованост и да се усили обичайно ниската изборна интензивност, написа " Таймс оф Израел ".

Избирателните секции отвориха порти в 07,00 часа и ще работят до 22,00 часа локално време. Предварителните резултат се чакат тази нощ, а финалното броене ще стане в сряда.

Около 6,6 милиона жители на Израел на възраст над 17 година имат право да гласоподават на локалните избори, на които ще изберат представители на 251 градски и общински съвета, а също по този начин и кметове.

Избирателите пускат две бюлетини: една за кмет (петгодишен мандат) и една за партиен претендент, който желаят да ги съставлява в локалния съвет. Ако нито един претендент за кмет не получи повече от 40% поддръжка на вота през днешния ден, двамата претенденти с най-голяма поддръжка ще вземат участие на балотаж на 13 ноември.

За първи път е даден почивен ден на израелците на изборите след приемане на нов закон от Кнесета.

На последните избори през 2013 година 51,9% от израелците излязоха да гласоподават. В Йерусалим гласоподаваха 36,1%, в Тел Авив - 28,7 на 100, а в Хайфа - 32,7 на 100.

Най-голямата борба на днешния избор ще е за Йерусалим. Основните претенденти са израелският министър по йерусалимските каузи Зеев Елкин и членовете на йерусалимския съвет Моше Лион и Офер Беркович.

Повече от 300 000 арабски поданици на Йерусалим се чака да бойкотират локалните избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР