Израелският стартъп Imagry прилага подход към автономното шофиране, който не

...
Израелският стартъп Imagry прилага подход към автономното шофиране, който не
Коментари Харесай

Този автобус се движи автономно, без да ползва навигация

Израелският стартъп Imagry ползва метод към самостоятелното шофиране, който не употребява навигационна карта.

Докато Waymo и други основават карти с висока разграничителна дарба за самостоятелно шофиране, израелският стартъп Imagry твърди, че “безкартовият ” метод икономисва пари и е също толкоз безвреден.

Да картографирам или да не картографирам?

Това е въпросът, който стои пред разработчиците на технологии за самостоятелно ръководство.

Повечето от тях употребяват данни от датчици, с цел да сформират подробни карти с висока разграничителна дарба, на които са маркирани размерите на пътните платна и характерности като сливащи се ленти, надлези, сигнали и пешеходни пътеки. Други ползват по-лек метод, като основават карти с по-малко детайлности.

Въпреки че тези карти осведомят системата за ръководство за закрепените аспекти на пътя и евентуалните рискове, някои компании, най-много Tesla, минават без тях.

Imagry, израелски стартъп в Хайфа, продължава напред без карти с висока разграничителна дарба, като твърди, че неговата система по-добре имитира човешкото усещане и е по-ефективна и по-евтина от други самостоятелни системи.

„ Непрактично е да се опитваме да картографираме целия свят с разграничителна дарба от няколко сантиметра “, споделя изпълнителният шеф на Imagry Еран Офир пред Automotive News.

Освен това строителството на здания и улици, обходните направления и други фактори могат да създадат елементи от картите неточни съвсем всекидневно, сподели той.

Автономните системи се нуждаят от опция да работят независимо, без помощта на външни картографски данни, които могат да бъдат остарели или да са обект на информационни разстройства, които блокират достъпа до информация, основана в облака, сподели Офир.

Това е спорна позиция. По-известните играчи в региона на самостоятелните технологии, в това число Waymo, Aurora Innovation и Mobileye, интегрират в своите системи най-малко някакво равнище на подробни карти.

Imagry показва своята технология за независимо шофиране без карти предходната седмица по време на EcoMotion Week, конференция в Тел Авив и поредност от събития, фокусирани върху израелските автомобилни технологии. 

Нейният автомобил мина през гъстия трафик в Хайфа, като избягваше двойно паркирани транспортни средства, скутери и колела, които се движат погрешно по тротоарите, и други рискове на пътя.

Системата не е изцяло без карти, защото употребява съществена навигационна картографска система, като Waze, с цел да узнае дестинацията си.

„ Непрактично е да се опитваме да картографираме целия свят с резолюция от няколко сантиметра “. Еран Офир, основен изпълнителен шеф на Imagry

Картите като защитна мрежа

Въпреки че е допустимо да се кара без доста подробни карти – по този начин го вършат хората – за автоматизираните системи за шофиране е по-безопасно да разполагат с спомагателната информация, споделя Амнон Шашуа, основен изпълнителен шеф на Mobileye.

Подробните карти, които постъпват в автомобила, дават аварийна информация, която е потребна в сложни обстановки, като да вземем за пример при попадане на сектори от пътя без маркировка или с неразбираема маркировка на пътните ленти. 

Картите с висока разграничителна дарба се задействат и демонстрират на автомобила къде би трябвало да се намира в пътната лента, сподели Шашуа.

Ето за какво Mobileye работи с производителите на коли, които употребяват нейните датчици и чипове, с цел да събират данни от милиони коли, които към този момент са на пътя, като основават евтини, само че подробни карти на множеството пътища в Северна Америка, Европа и други райони. 

Mobileye употребява тази информация, с цел да подкрепи създаването на системи за самостоятелно ръководство със “свободни ” ръце и очи и вероятно на изцяло самостоятелни системи за промишлеността на роботизираните таксита.

Waymo употребява по-скъп метод, като ръководи оборудвани с лидар коли в градовете и на други места, с цел да получи още по-подробна информация за пътищата.

„ Изградихме необикновено обстоен набор от технологии за картографиране, които оказват помощ на нашите коли да се ориентират даже тук-там, където GPS се затруднява, като тунели или сред небостъргачи “, споделя компанията на своя уеб страница.

Тя сплотява тази информация със датчиците и инструментите за разбиране на борда на своята роботаксиса. Компанията твърди, че картите с висока разграничителна дарба дават данни за това, което следва, което разрешава на автомобила да се движи по-плавно и по-предсказуемо.

Motional, взаимното дружество за самостоятелни технологии сред Hyundai Motor Group и Aptiv, което работи с Lyft за пускане на услуги за транспорт на пасажери в Лас Вегас и Лос Анджелис, съобщи, че картографирането с висока разграничителна дарба е една от първите стъпки, които подхваща, преди да стартира работа в даден град.

Баладжи Канън, вицепрезидент по автономността в Motional, го назова „ от решаващо значение за безвредната работа на самостоятелните транспортни средства “. Но то изисква „ време и запаси “, сподели той.

В по-дългосрочен проект Motional вижда автомобила да работи „ в система plug-and-play “, в която необработените данни от датчиците от първичните тестови пътувания могат бързо да основат точна и доста подробна карта.

„ Няма промишлен стандарт. Има голям брой парадигми, по които работят голям брой компании “, споделя Радж Раджкумар, професор по инженерство и роботика в университета Карнеги Мелън. „ Най-добрите хрумвания ще излязат на напред във времето. “

При по-ниските равнища на автоматизация – като системите за шофиране без ръце и крайници – няма огромна потребност от карти отвън главната навигационна система, споделя той.

Автомобилът употребява данни от датчици и камери, с цел да подсигурява, че следва автомобила начело на безвредно разстояние и се придържа към маркировката на пътната лента.

При по-високи равнища на самостоятелност – промяна на ленти, нахлуване и излизане от автомагистрали и по-сложни обстановки на шофиране – системата без карта „ може да се оправи сносно, когато маркировката на лентите на пътя е добра и изискванията на осветление са положителни “, споделя Раджкумар.

Но съгласно него картите с висока разграничителна дарба, съдържащи точна информация за размера, разположението и посоките на всички ленти, местоположението на инфраструктурата и постройките, както и друга подробна информация, ще се окажат нужни, изключително при неприятни метеорологични условия.

Поглед към нивата

Производителите на коли и софтуерните компании употребяват нивата на самостоятелност на шофирането, избрани от SAE International, с цел да опишат опциите и рестриктивните мерки на системите за автоматизирано шофиране. Ето тези нива и образци за някои системи.

“ Равнище 0 Човек ръководи автомобила от самото начало. Функциите са лимитирани до предизвестия и моментна дейна помощ, като да вземем за пример автоматизирано спешно прекъсване. “ Равнище 1 Човек ръководи автомобила от самото начало. Функциите поддържат ръководство, прекъсване или подаване на газ. Пример за това е адаптивният круиз надзор. “ Равнище 2 Човекът е виновен за работата на транспортното средство, даже в случай че не го ръководи интензивно. Функциите обезпечават по едно и също време ръководство на кормилното ръководство и на газта, да вземем за пример центриране в лентата и адаптивен круиз надзор. Системата Super Cruise на General Motors и системата Autopilot на Tesla са в тази категория. “ Равнище 3 Автоматизираната система е виновна за ръководството на автомобила, когато е ангажирана в избрана зона, да вземем за пример автомагистрала, само че водачът-човек би трябвало да поеме ръководството, когато системата изиска това. “ Равнище 4 Автоматизираната система ръководи автомобила и индивидът няма никаква роля в процеса на ръководство. Тези системи могат да работят при характерни условия и в лимитирани области. Не се продават на потребителите транспортни средства с тези типове системи. “ Равнище 5 Същото като равнище 4, като се изключи това, че тези транспортни средства могат да се движат на всички места и при всевъзможни условия.

Равнище 3, проекти за ниво 4

Независимо от това Imagry напредва със своята система на два фронта. Тя възнамерява да я продава на производители на коли, които търсят самостоятелно ръководство на равнище 3 и равнище 4 за потребителски коли, и на оператори на самостоятелни рейсове и маршрутки. 

Превозното средство от ниво 3 може да се оправи с всички аспекти на ръководството, само че индивидът би трябвало да го следи и да е подготвен да поеме контрола. 

Превозното средство от ниво 4 има изключителна грижа за ръководството, само че може да работи единствено при избрани условия.

Софтуерно основаната система е проектирана да се употребява главно с камери, само че може да се интегрира и с спомагателни датчици като радар и лидар.

„ В основата си софтуерът прави две неща: разбиране и обмисляне на придвижването “, споделя Офир.

Системата Imagry взема видео от осем камери и го подава към масив от невронни мрежи – компютри, които се учат да извършват задания посредством анализиране на обучителни образци. Тя е основана по модела на човешкия мозък.

Всяка невронна мрежа преглежда нещо друго.

„ Една гледа светофарите, друга – пътните знаци, трета – пешеходците, четвърта – пътните ленти, пета – движещите се транспортни средства, пета – паркираните транспортни средства и така нататък “, споделя Офир.

Информацията основава 3D визуализация на заобикалящата автомобила среда, която се употребява от софтуера в системата за ръководство на планирането на придвижването на автомобила. 

Системата освобождава автомобила от нуждата да работи единствено в авансово избрана и картографирана географска област, за разлика от роботоосите на Waymo във Финикс и функционалността за подкрепяне на лидера Super Cruise на General Motors, която работи единствено в мрежа от картографирани автомагистрали, сподели Офир. 

Освен това тя е задоволително надеждна, с цел да работи в мрачевина и други сложни обстановки, сподели той.

Офир сподели, че системата е агностична във връзка с платформите и чипсетите и може да работи с всеки производител.

Отпадането на картите с висока разграничителна дарба фрапантно понижава разноските до равнище, при което производителите на коли могат да си разрешат да я оферират в потребителските коли, сподели той.

Компанията търси партньорства с производители на коли и снабдители. По време на EcoMotion тя разгласи договорка за консолидиране на част от технологията си в платформата за автоматизирано шофиране на Continental.

Софтуерът ще зарежда автоматизираното паркиране на Continental, което разрешава на автомобила да обикаля паркинг, да открива място и да паркира, без лидерът да допира кормилото.

На други места Imagry започва пилотна стратегия с самостоятелен рейс в обширния медицински център Sheba Tel HaShomer City of Health в Рамат Ган, Израел. 

Засега той употребява водач за сигурност, до момента в който Imagry работи по приемането на документи за киберсигурност и най-малък пробег, с цел да отстрани водача.

Imagry също по този начин има утвърждение от Израелския орган за нововъведения да експлоатира самостоятелен рейс по 5-километров маршрут на публичния превоз в Нахария тази година.

Офир съобщи, че системата на Imagry ще продължи да се усъвършенства с помощта на машинното образование и непрекъснатия прогрес в изчислителната мощност.

„ До две-три години ще забележим транспортни средства, които ще се движат със суперкомпютри, способни да правят 1000 тера интервенции или повече в секунда “, сподели той. „ Напълно съм уверен, че с такова количество изчислителна техника самостоятелната машина ще кара доста по-добре от нас. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР