Израелският президент Реувен Ривлин започна днес консултации с лидерите на

...
Израелският президент Реувен Ривлин започна днес консултации с лидерите на
Коментари Харесай

Израелският премиер започна двудневни консултации, за да реши кого да натовари с премиерски мандат

Израелският президент Реувен Ривлин стартира през днешния ден съвещания с водачите на израелските политически сили, с цел да реши дали Бенямин Нетаняху, или Бени Ганц да натовари със задачата да сформира съдружно държавно управление, предадоха международните организации. Консултациите ще са двудневни.

След предварителните парламентарни избори в Израел, създадени на 17 септември, страната се озова в политическа невъзможност. Вотът не дефинира безапелационен победител. Центристката Синьо-бяла коалиция на Бени Ганц завоюва 33 места в 120-местния парламент, а партията на Нетаняху Ликуд има с две места по-малко. Разчитайки на своите естествени и евентуални съдружници Ганц би могъл да получи поддръжката на 57 национални избраници, а Нетаняху - на 55. И в двата случая няма нужните 61 депутатски места - прага на безспорното парламентарно болшинство.

Президентът Ривлин, чиито функционалности са съвсем алегорични, затова ще играе основна политическа роля в този момент. Обичайно в Израел консултациите при президента водят до рекомендации за претенденти за министър председатели от страна на парламентарните водачи, които вземат участие в тях. Президентът обаче не е задължен да избере онази политическа фигура, която е получила най-вече рекомендации от водачите на политическите сили. Той може да се довери и на инстинкта си. Засега се счита, че Ганц или Нетаняху са любимци, с цел да бъдат натоварени с премиерски мандат, само че Ривлин би могъл и да избере трети вид.

Очаква се решението от двудневните съвещания при Ривлин да бъде оповестено по-късно през идната седмица.

Днес Ривлин ще беседва с сътрудниците на Бени Ганц, след това с Ликуд на Нетаняху, с Обединената арабска листа на Айман Одех, с ултраортодоксалната партия Шас и с националистическата световна групировка на Авигдор Либерман. Утре консултациите ще продължат с ултраортодосалната партия Обединен юдаизъм на Тората и с две левоцентристки обединения.

Двама водачи могат да изиграят основна роля в тези договаряния и това са точно Либерман и Одех. Арабската листа на Одех след изборите към този момент е в позицията на трета политическа мощ в Израел. Одех към този момент ясно даде да се разбере, че няма да поддържа Нетаняху, без обаче да споделя дали ще поддържа Ганц.

Либерман пък беше някогашен министър на защитата и някогашен съдружник на Нетаняху, само че води акцията против ултраортодоксалните еврейски партии, които са съдружници на Нетаняху и ги упреква, че желаят да трансфорат Израел в еврейска теокрация.

Либерман е и враждебно надъхан към арабските партии. Той желае въпреки всичко да сформира коалиция със силите на Ганц и Нетаняху, само че отхвърля към този момент да поддържа един от двамата водач на бъдещото държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР