Израелският премиер Нафтали Бенет каза в неделя, че страната възнамерява

...
Израелският премиер Нафтали Бенет каза в неделя, че страната възнамерява
Коментари Харесай

Израел планира да удвои заселването в окупираните Голански възвишения

Израелският министър председател Нафтали Бенет сподели в неделя, че страната има намерение да удвои броя на заселниците, живеещи в окупираните Голански възвишения с многомилионен проект, целящ в допълнение да консолидира контрола на Израел върху територията, която завзе от Сирия преди повече от 50 година , оповестява ЕйБиСи.

Говорейки на специфична сесия на кабинета, която се организира на Голанските възвишения, Бенет сподели, че признаването от администрацията на Тръмп на израелския суверенитет над територията и индикацията на администрацията на Байдън, че в този миг няма да върне това решение, са довели до нови вложения в района .

" Това е нашият миг. Това е моментът на Голанските възвишения ", сподели Бенет. " След дълги и статични години във връзка с обсега на заселването, нашата цел през днешния ден е да удвоим заселването в Голанските възвишения. "

Укрепването на израелския надзор над територията би усложнило всеки предстоящ опит за подписване на мир със Сирия, която претендира за Голанските възвишения .
 Израел отговори на Блинкън: Голан остава вечно наш
Израел отговори на Блинкън: Голан остава вечно наш

Голанските възвишения ще останат вечно част от Израел

Израел окупира Голанските възвишения по време на войната в Близкия изток от 1967 година и по-късно анексира територията, насърчавайки заселването и селското стопанство там, както и създавайки процъфтяваща локална туристическа промишленост. Съединени американски щати бяха първата страна, признала суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които останалата част от интернационалната общественост счита за окупирани от Израел.

Бенет разяснява, че войната в Сирия направи концепцията за израелския надзор над територията по-приемлива за интернационалните му съдружници, като сподели, че алтернативата би била доста по-лоша.

Израел от дълго време твърди, че стратегически значимата зона е изцяло интегрирана в Израел , откакто е завладяна от Сирия и че контролът върху стратегическото плато е нужен като отбрана от Иран и неговите съдружници в Сирия .

Десетки хиляди израелци живеят в Голанските възвишения , където също се намират редица някогашни сирийски села на друзи, някои от които се опълчват на израелския надзор.
 Израел още веднъж удари цели в Сирия
Израел още веднъж удари цели в Сирия

Напрежение в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР