Израелският премиер Бенямин Нетаняхузаяви, че Израел би обмислил възможността за

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняхузаяви, че Израел би обмислил възможността за
Коментари Харесай

Нетаняху: Израел е готов да се съгласи на “малки паузи“ в боевете в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняхузаяви, че Израел би обмислил опцията за " дребни тактически паузи " в боевете в Газа, с цел да улесни влизането на филантропична помощ или да разреши извеждането на заложници, държани от бойците на " Хамас ", съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Израелският водач обаче още веднъж повтори, че страната му отхвърля опцията за преустановяване на огъня без освобождение на всички хора, държани в плен в управлявания от " Хамас " палестински анклав.

Нетаняху направи тези мнения в изявление за американска телевизия по време на което беше запитан кой би трябвало да ръководи Газа след края на спора.

" Мисля, че Израел за неустановен интервал от време ще има цялостната отговорност за сигурността, тъй като видяхме какво се случва когато нямаме тази отговорност за сигурността ", сподели Нетаняху пред " Ей Би Си Нюз ".

Израел стартира въздушна и сухопътна атака против " Хамас ", откакто военната формация извърши смъртоносна въоръжена офанзива в Южен Израел предишния месец, при което бяха убити 1400 души и други 240 бяха взети за заложници. Според здравните управляващи на анклава при израелските бомбардировки в Газа са починали минимум 10 000 души.

Както Израел, по този начин и " Хамас " отхвърлят възходящите интернационалните апели за преустановяване на огъня, показва Ройтерс. Израел твърди, че " Хамас " първо би трябвало да освободи заложниците, а " Хамас " споделя, че няма да ги освободи или да спре, до момента в който Газа е атакувана.

В отговор на питане дали е подготвен за филантропична пауза в Газа, Нетаняху сподели: " Няма да има преустановяване на огъня, няма да има общо преустановяване на огъня в Газа, в случай че не бъдат освободени нашите заложници ". Той добави: " Що се отнася до дребните тактически паузи - един час тук, час там - ние сме ги правили и преди. Предполагам, че ще проверим събитията, с цел да се даде опция за артикули, филантропични артикули, да влязат или за нашите заложници, обособени заложници, да изоставен ".

Междувременно Съветът за сигурност на Организация на обединените нации още веднъж не съумя да реализира единодушие по резолюция по отношение на продължаващата към този момент месец война сред Израел и " Хамас ", съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки траялите повече от два часа разисквания при закрити врата, разликите не бяха преодолени. Съединени американски щати приканват за " филантропични паузи ", до момента в който доста други членове на Съвета упорстват за " филантропично преустановяване на огъня ", с цел да може да бъде доставена извънредно нужна помощ и да се предотвратят нови цивилни жертви в Газа.

" Разговаряхме за филантропични паузи и сме заинтригувани да продължим да приказваме по този въпрос ", съобщи пред кореспонденти след срещата представителят на Съединени американски щати Робърт Ууд. " В рамките на съвета обаче има различия по отношение на това дали това е задоволително ", добави той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи пред кореспонденти, че желае неотложно филантропично преустановяване на огъня в Газа и прекъсване на " спиралата на ескалация ", която към този момент се следи от окупирания Западен бряг, Ливан и Сирия до Ирак и Йемен.

Гутериш съобщи, че интернационалните филантропични закони, които изискват отбрана на цивилното население и на инфраструктурата, нужна за живота му, явно се нарушават, и акцентира, че " нито една страна във въоръжен спор не стои над " тези закони. Той прикани за неотложно и абсолютно освобождение на заложниците, които " Хамас " води в Газа след нападението си в Израел на 7 октомври.

Китай, който ръководи Съвета за сигурност този месец, и Обединените арабски емирства, арабският представител в съвета, свикаха съвещанието нощес поради " рецесията на човечността " в Газа.

В понеделник Министерството на здравеопазването на ръководената от " Хамас " ИвицаГазасъобщи през днешния ден, 6 ноември, че 10 022 души са били убити при израелски въздушни удари в палестинската територия от 7 октомври, предадоха международните организации.

Министерството сподели, че минимум 292 палестинци са били убити единствено през миналата нощ при интензивни бомбардировки от страна на израелската войска, която упрекна, че е направила 19 всеобщи убийства през последните часове.

Тези данни не са тествани по самостоятелен път.

По данни на министерството множеството от убитите от началото на спора палестинци са цивилни, от които над 4000 са деца, заяви Франс прес. Ранени са повече от 25 хиляди души, съобщи АП.

Израел бомбардира ИвицатаГазав отговор на невижданата офанзива на " Хамас " на израелска територия, при която бяха убити 1400 души, множеството от които цивилни.

Същевременно граничният пункт " Рафах " сред ИвицатаГазаи Египет още веднъж бе отворен, което ще разреши да се възобнови евакуацията на чужденци и на хора с двойно поданство, намиращи се в палестинската територия. Пунктът беше отворен в сряда, четвъртък и петък, което разреши оттова да бъдат изведени десетки ранени палестинци и стотици чужденци и хора с двойно поданство. После пунктът бе затворен. " Хамас " сложи като изискване за повторното му отваряне пропускането на коли за спешна помощ към " Рафах " след израелски обстрел по кола за спешна помощ в градГазав петък.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР