Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристига на кратко работно посещение в

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристига на кратко работно посещение в
Коментари Харесай

Нетаняху представя днес в Москва сделката на века за Близкия изток

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху идва на малко работно посещаване в Москва, където ще се срещне с съветския президент Владимир Путин. Нетаняху ще показа пред Путин оповестения през вчерашния ден от американския държавен глава Доналд Тръмп проект за разрешаване на израелско-палестинския спор, съобщи БНР.

Руският заместник-министър на външните работи и специфичен представител на президента за Близкия изток и Африка Михаил Богданов към този момент съобщи, че Москва ще се запознае с по този начин наречената от Доналд Тръмп "сделка на века ". Същевременно той посочи, че решенията се вземат не от американците, а от въвлечените в спора страни - израелците и палестинците. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху назова проекта на Тръмп „ реален път към трайния мир “, а палестинският президент Махмуд Абас изрично го отхвърли.

Махмуд Абас ще посети Ню Йорк в близко бъдеще, с цел да пледира идеята на своя народ пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и с цел да призове за отменяне на американския проект за мир в Близкия изток, съобщи Франс прес, като се базира на палестинския непрекъснат представител в Организация на обединените нации Рияд Мансур.

Той съобщи, че в Съвета за сигурност ще бъде импортиран план на резолюция по този мотив. Мансур обаче не уточни нито датата, на която ще бъде визитата на Абас, нито какво ще съдържа текстът на плана на резолюцията.
Възможно е преди да пристигна в Организация на обединените нации, Абас да има срещи и с управлението на Европейски Съюз, добави Мансур, само че още веднъж не сподели на коя дата, нито къде ще стане това.

Дипломатът съобщи, че мир с Израел и основаване на самостоятелна палестинска страна може да има единствено посредством признаването на Ерусалим като столица на палестинците и посредством спазването на интернационалното право. Мансур добави, че смяната на границите от 1967 година не може да стане без съглашение сред двете страни и че би трябвало да се включи и уреждането на въпроса с палестинските бежанци, преди да се стигне до мир.

"Това не е проект за мир, това е проект, който ни отдалечава от мира. Това е проект за разрушение на естествените аспирациите на палестинския народ да осъществя неотменимите си права на самоопределение, да има своя страна и да реши въпроса за правата на бежанците ", добави Мансур.

Планът, показан във вторник от Доналд Тръмп акцентира, че Ерусалим ще остане неделима столица на Израел и предлага основаването на столица на бъдещата палестинска страна в предградията на Източен Ерусалим. Планът трансформира и границите от 1967 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР