Израелският премиер Бенямин Нетаняху не се вслушва в призивите на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху не се вслушва в призивите на
Коментари Харесай

Вашингтон губи ключов партньор

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху не се вслушва в апелите на Запада да организира избори и да не щурмува палестинския град Рафа. Според него съдружниците са „ изгубили съвестта си “. До какво могат да доведат разликите сред Тел Авив и Вашингтон?

Загубена съвест

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър остро разкритикува израелското държавно управление предходната седмица. Според него кабинетът на Нетаняху „ към този момент не дава отговор на настояванията на народа “, а самият министър председател слага „ личното си политическо оцеляване над националните ползи “.

Байдън назова речта на сенатора „ добра “. По-рано той каза, че Нетаняху нанася повече щета на Израел, в сравнение с оказва помощ, като настройва света против него.

Партията “Ликуд ” на Нетаняху посъветва Шумер, който поддържаше Тел Авив от десетилетия, да почита израелските управляващи. Невъзможно е да се дестабилизира вътрешната конюнктура по време на война, обясниха те. И припомниха, че след терористичните офанзиви от 11 септември никой „ не изиска да смени Джордж Буш “.

„ Толкова бързо решихте да откажете на Израел правото на отбрана от чудовищата в “Хамас ”? Толкова бързо ли загубихте съвестта си? “, възмути се Нетаняху. Той продължава да акцентира, че дейностите на ЦАХАЛ са отговор на терористичната офанзива през октомври предходната година, която той съпоставя с Холокоста.

Ден преди този момент стотици хора блокираха централния бул. на Тел Авив и няколко кръстовища с искане за неотложно освобождение на заложници от Ивицата Газа и предварителни избори. Антиправителствените манифестации се възобновиха за първи път след офанзивата на “Хамас ”. Но Нетаняху е убеден, че болшинството го поддържа.

Съмнително нахлуване

„ Единственото държавно управление, което би трябвало да бъде свалено, е “Хамас “, сподели той. Тел Авив е уверен, че военните дейности не могат да бъдат спрени под никакъв претекст. В противоположен случай - проваляне. Избори не са вероятни, до момента в който договорката не завърши.

Нетаняху има намерение да се бори, без значение от интернационалния напън. Той чака да реализира цялостна победа до няколко месеца. Сега задачата е да се щурмува град Рафа, където се намират към милион и половина палестинци от северната и централната част на Газа. Съединени американски щати са загрижени за филантропичните опасности.

Европа също не утвърждава интервенцията. Пътят към мира ще бъде комплициран заради огромни жертви, предизвести немският канцлер Олаф Шолц. Нетаняху го увери, че ще направи всичко, с цел да изтегля палестинските цивилни.

Вашингтон към момента не е видял съответни проекти за евакуирането на жителите на Рафа. Освен това Белият дом чака писмени гаранции от Тел Авив до 24 март, че американските оръжия ще бъдат употребявани единствено в сходство с интернационалното право. В телефонен диалог Байдън предизвести Нетаняху, че нападението не е добра концепция. Израелска делегация отиде в Съединените щати, с цел да разиска този въпрос.

Между пандиза и Вашингтон

Демократите в Конгреса са изключително недоволни от Тел Авив. Белият дом обмисля разновидности за отговор на интервенцията в Рафа. Това включва ограничение на военната помощ.

" Тези различия няма да повлияят на стратегическото равнище на взаимоотношение. Но компликациите в връзките са неоспорими. Засега и двете страни са заинтригувани от партньорство. За Израел обаче сигурността е преди всичко сега. Независимо какво споделят във Вашингтон “, споделя Людмила Самарская, откривател в Центъра за близкоизточни проучвания към ИМЕМО на РАН.

Нетаняху като министър-председател се поддържа от малцинство израелци, само че дейностите на държавното управление против “Хамас ” като екзистенциална опасност се поддържат от болшинството, прибавя специалистът.

Парламентарните избори в Израел ще доведат до оставка на Нетаняху, споделя Владимир Василиев, основен откривател в Института на Съединени американски щати и Канада на РАН. " Ясно е, че Шумър не изложи тази концепция по своя самодейност. Той изрази позицията на администрацията на Байдън, която е подложена на възходящ напън заради нерешения проблем с пакета помощ за Израел. От друга страна, Тел Авив е поел към ескалация “, отбелязва той.

Получава се невиждана обстановка – Белият дом на процедура е изчерпал средствата си за влияние върху Нетаняху. Без мир в Газа електоратът на демократите може да се раздели. Според Василиев към една трета от партията към този момент е срещу Тел Авив.

" Военният спор аргументи съществени вреди на израелската стопанска система. И на Вашингтон остава единствено един инструмент за напън: да не разпределя тези милиарди на Тел Авив. А те ще могат да продължат да се бият за сметка на личните си запаси “, споделя политологът.

Следователно войната ще продължи. Колкото до Нетаняху, той има всички шансове да се озове на подсъдимата пейка, прибавя Василиев. Това обаче ще се случи в границите на вътрешни израелски разногласия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8532Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед7764Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3550925 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед36285Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед116495Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165145Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129078Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед116495Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед116300Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96481Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР